Spirit of Hven
Seven Stars No.3 Phecda 45%

Denna whisky är den tredje i serien ”Seven Stars” från Spirit of Hven. Det är en mellanrökig singelmalt whisky, skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på ön Ven mitt emellan Danmark och Sverige.Den har fått sitt namn efter stjärnan Phecda i stjärnbilden Ursa Major. Mognaden har skett på Quercus Muehlenbergii från Missouri och Quercus Petraea från Allier. Den amerikanska eken bidrar med toffee och vanilj, och den franska ger lakrits och pepprighet.

Denna whisky är buteljerad på Hven vid 45 vol %, utan kol-eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

Källa: Spirit of Hven Backafallsbyn

Doft: Det första som möter näsan är en ton av fint läder och tuggummit som gick under namnet Riff (med smak av lakrits). Efter ett litet tag i glaset dyker det upp vanilj och något som nästan påminner om grillat kött.
22/25

Smak: Till en början dominerar lakritsen och efter ett tag kommer toner av mörkrostat kaffe. Lite söt vanilj dyker också upp efter en stund i munnen. Lite vatten öppnar upp för lite mer vanilj och även lite fruktiga inslag i form av bland annat citrus och apelsin.
22/25

Eftersmak: Relativt lång med en strimma rök varvat med lakritstoner och vanilj. Rätt pepprig i finishen och tydliga ektoner på slutet.
21/25

Helhetsintryck: Jämförelsen med no.1 Dubhe och no.2 Merak blir naturligtvis oundviklig. Jag tycker att Dubhe var en ganska medioker whisky (76/100) som jag nog hade hoppats betydligt mer på. Merak däremot höll en helt annan klass (90/100), enligt mig. Denna tredje delen i "Seven Stars" tyckte jag mycket bra om och jag rankar den som näst bäst strax efter Merak som fortfarande är min favorit. Seven Stars no.3 Phecda släpptes på Systembolaget den 6 mars 2015. Upplagan var begränsad och priset 795 kronor/50 cl.
22/25

Betyget blir 87/100

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för det fina varuprovet.

Denna whiskyn provades 2015-03-02