Sherry Darling 5 YO 58%

Bergslagens Destilleri i Örebro släpper i morgon en ny svensk single malt whisky på Systembolaget. Den heter Sherry Darling och är den första av tre i en serie som är planerade att släppas under våren. Det är under det nya varumärket Bergslagens Independent Bottler som whiskyn ges ut och det är, som namnet antyder, en sherryfatslagrad whisky. Whiskyn har mognat på ett antal 50-liters fat under 5 år. De kommande två släppen blir Sherry Darling Lightly Peated och Sherry Darling Peated.

Så här säger Bergslagens VD Mats Lihnell:
- Det har varit ett spännande jobb att gå igenom alla fat och därefter göra iordning det första släppet. Variationen på faten är stor och det kommer att ges ut många spännande utgåvor från oss nu under de närmsta åren.

Sherry Darling är buteljerad vid fatstyrka 58% och priset är 849 kronor för 50 cl. Artikelnunmmer 31512

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Det är mycket som pockar på uppmärksamheten i den här whiskyn. Färska fikon och russin är det första jag förnimmer, tätt följt av röda vinbär, farinsocker och apelsinskal. Finns också en sälta i bakgrunden som väger upp det söta på ett mycket bra sätt. Kommer för några sekunder att tänka på Premium Choklad, någon riktigt mörk variant med lite saltstänk i.

Smak: Till en början tycker jag att det är svårt att hitta smakerna, troligen mycket beroende på den skapligt höga ABV:n. Bestämmer mig ganska snabbt för att vattna ner den en aning. Nu blir den mycket bättre och det dyker upp chokladkola, fikon och kakao. Den blir också lite "knäckig" i doften när jag har i lite vatten.

Eftersmak: Lång och het med toner av fikon, mörk choklad och ett stänk av kaffebönor indränkta i sherry.
  
Helhetsintryck:
Det här är en riktigt bra och mycket god whisky. Särskilt vid lite vattning, tyckte den var något "tillknäppt" framförallt i smaken innan jag gav den lite vatten. Bra på gränsen till mycket bra blir slutbetyget för Sherry Darling 5 YO. Det gäller nog att vara på hugget om man ska lyckas knipa en flaska. Släpps på fyra systembolag i Örebro samt i beställningssortimentet.

Tack till Bergslagens Destilleri i Örebro för varuprov.

Den här whiskyn provades 2017-02-26