Sherry Darling Peated 5 YO 58%

Bergslagens Destilleri i Örebro släpper den 3 juli tredje och sista delen i serien Sherry Darling. Det är under det nya varumärket Bergslagens Independent Bottler som whiskyn ges ut och det är, som namnet antyder, en sherryfatslagrad single malt whisky. Whiskyn har mognat på ett antal 50-liters fat under 5 år. De första två släppen var Sherry Darling 5 YO och Sherry Darling Lightly Peated 5 YO.

Sherry Darling Peated 5 YO är buteljerad vid fatstyrka 58% och priset är 995 kronor för 50 cl. Länk till Systembolaget

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: En söt sherrydoft möter näsan till en början. Här finns också russin, mandel och fikon. Det är ingen omedelbar rökighet i den som man kanske skulle kunna föranledas att tro. Det ligger mer på djupet tillsammans med läder och försiktiga tobaksinslag. Mörk choklad och apelsinskal ansluter också i en fin symbios.

Smak: Svarta vinbär, kryddpeppar, lite chili, mörk choklad och fikon. Mandel dyker upp igen även i smaken. En touch av vaniljkola och lite apelsinzest.

Eftersmak: Lång med mycket mörk choklad och lite tobak. Kryddorna kommer igen i sista finishen.
  
Helhetsintryck:
Det här är en riktigt bra och mycket god whisky som känns som en värdig avslutning på den här serien. Jag hade dock hoppats på lite mer rökighet i tonen, men det är inte så mycket att orda om egentligen. Och jag är säker på att det här med rökigheten kommer at upplevas mycket olika. Betyget blir bra på gränsen till mycket bra för Sherry Darling 5 YO Peated.

Tack till Bergslagens Destilleri i Örebro för varuprov.

Den här whiskyn provades 2017-06-29