Silent Swede gånger två

Under 2018 och 2019 släppte Svenska Eldvatten ett antal whiskies under namnet Silent Swede. Det är en serie med whiskies från ett svenskt numera nerlagt (eller tyst) destilleri. Enligt Svenska Eldvatten var tanken att "skapa ett slags whiskybibliotek över detta svenska destilleri som var verksamt under väldigt kort tid men som hann skapa sig ett namn i whiskysverige, av flera orsaker". Serien bestod enbart av buteljeringar från fullstora fat på över 200 liter. Två av dessa är Silent Swede Virgin Swedish Oak samt Silent Swede Ex-Sherry.
 
Dessa två finns fortafarande att beställa på Systembolaget. Något som förvånar Peter Sjögren, ena halvan av Svenska Eldvatten.
- Konstigt nog just de två kan jag tycka då de är bäst. Och Swedish Oak är ju bland det fräckaste som släppts i svensk whiskyväg. Svensk whisky på svensk ek.
 

Silent Swede
Virgin Swedish Oak 64.4%

Doft: Ganska tuff och intensiv doft, och det är ju inte alls konstigt med tanke på den höga ABV:n. Det här är ingen "enkel" whisky utan den kräver verkligen din uppmärksamhet. Whiskyn som har lagrats på svensk ek är destillerad i oktober 2012 och buteljerad i april 2019 och har således spenderat cirka sex och ett halvt år på fat. Lätt rökig (16 ppm). Totalt blev det 364 flaskor (50 cl).
 
Den känns ganska ung, men inte i någon negativ mening, utan pigg och viril med förvånansvärt mycket karaktär. Den har en rätt tydlig ekton, något som jag vanligtvis brukar ha aningen svårt för. Men här tycker jag att det passar alldeles utmärkt ihop med de dofter som den uppvisar. Jag hittar mörka mogna plommon, farinsocker, citronzest, blåa druvor, läder samt de gula och gröna vingummina i Bassett's vingummipåse. Den har dessutom en svag medicinal ton ihop med en lätt rökig touch och det känns faktiskt helt rätt tycker jag. En otroligt spännande och kul whisky detta. Den kräver naturligtvis både tid och vatten, som ni säkert förstår.
 
Smak: Smakar den givetvis ovattnad till en början. Som jag anar så är den ganska vass vid första sippen. Det som ändå förvånar lite är den fina sötman som dämpar den en aning så att den inte blir för "häftig". Smaken bjuder på citronzest, mörk choklad och lite farinsocker. När den får lite vatten dyker det förvånande upp...gurka? Eller är det kanske honungsmelon? Lite svårt att avgöra, men skoj och som sagt, lite överraskande. Hittar också lite ingefära efter några droppar vatten till.
 
Eftersmak: Nötig, lång e-smak med en hel del sälta på slutet.
 
Helhetsintryck: Måsta säga att detta var den häftigaste whiskyn jag provat på länge. Den bjöd på en hel del överraskningar och kändes spännande och det var naturligtvis extra skoj att jag kunde uppskatta det lite "ekiga" inslaget som jag vanligtvis inte brukar vara så särskilt förtjust i.
 
En mycket bra whisky blir slutomdömet på Silent Swede Virgin Swedish Oak. 

Silent Swede
Ex-Sherry 55.7%

Doft: Här är det lite mer vad jag nog hade förväntat mig faktiskt. Närapå nio procent mindre i ABV och det känns naturligtvis tydligt. Whiskyn har lagrats på ett fat som förut innehållit sherry. Den är lagrad mellan september 2011 och april 2019 och har således spenderat cirka sju och ett halvt år på ett stort fat som gav totalt 412 flaskor (50 cl). Lätt rökig (16 ppm). Doften bjuder på russin, halvmörk nötchoklad (tänk Tarragona) samt drag åt torkade nypon.
 
Smak: Ganska "sherrysöt" med lite viol, apelsinskal, russin, choklad och kryddor. Den är väldigt fyllig och den "sprider" sig i hela munnen på ett bra sätt. Med vatten blev den något livlös och lite tam. Den tål absolut inte så mycket vatten som Virgin Swedish Oak, men det var ju inte direkt förvånande. En trevlig sherrywhisky är det utan tvekan, men inte så spännande och annorlunda som Virgin Swedish Oak.
 
Eftersmak: Lång e-smak med sherrysötma, kryddor och choklad.
 
Helhetsintryck: Inga direkta överraskningar med denna whiskyn. Den är bra, men inte mer än så, tycker jag.
 
En bra whisky blir då slutomdömet på Silent Swede Ex-Sherry.
 
Dessa whiskies provades 2019-12-11