Smögen 90° Proof 9 YO 51.4%

En ny release från Pär på Smögen Whisky i vackra Hunnebostrand. Smögen 90° Proof 9 YO släpps på Systembolaget den 7 mars. Den har legat på ex bourbon barrel så man kan nog förvänta sig som brukligt från Smögen en påtagligt rökig whisky, och troligen med mycket vanilj och kanske lite kola? 

Pris 666 kronor.
Artikelnummer 37284

Doft: Smögens karakteristiska signum i doften. Den där speciella röken som jag förknippar med Port Charlotte från Bruichladdich. Jag låter whiskyn få lite luft, eftersom det brukar vara till stor fördel med whisky från Smögen. Jag finner efter lite luftning vaniljstång, ugnsbakade gröna äpplen, nutella, ananas och och lätt ton av barrträd. Med vatten så blir den påtagligt fruktig i doften, och röken backar lite.

Noterbart i sammanhanget är att när glaset så småningom är tomt så doftar det otroligt mycket gräddkola. Bara en parentes.

Smak: Söt, gräddig smak med inslag av vanilj, kola och godiset spanska päron. En aning pepprig i finishen. Med vatten så försvinner pepparn nästan helt, och det var lite synd. Kanske tog jag lite för mycket vatten. Whiskyn blir också mildare i smaken, samtidigt som lite välkommen sälta kliver fram.

Sammanfattning: På det stora hela en utmärkt bra whisky, och jag kan inte annat än imponeras av Pärs fingertoppskänsla. Det här är ett gediget hantverk. 90° Proof 9 YO kommer dessutom med en prislapp som är riktigt konkurrenskraftigt i dessa tider, när priserna bara går uppåt hela tiden på ett smått oroväckande sätt.

Tack till Pär Caldenby på Smögen Whisky för att jag fick prova 90° Proof 9 YO innan release.

Publicerat 2022-03-03