Smögen
"Sherry Project 1:4" 57.2%

Detta är den fjärde och sista delen i en serie omkring de klassiska Sherryfatens påverkan på whiskyn. Detta är en whisky som likt de tre första delarna i serien har bränts i juli 2011 och lagts på fat av europeisk skogsek, i så kallad quarter-storlek (cirka 125 liter), där faten redan från början har varit f.d. sherryfat. Whiskyn är 4 år gammal och har en betydande mognad och prägel från sina fat. Den som gillar sherrylagrad whisky lär bli särskilt förtjust i den.
Källa: Smögen Whisky

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig och söt.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Vanilj, choklad med havssalt, torkade mörka bär och en dov, ung sherryton. På djupet något som påminner om doften i en tallskog.

Smak: Söt med en rejäl dos kryddor. Honung och en mörk ekton med inslag av tall. Vid vattning dyker det upp en angenäm smak, och även doft av hasselnötter.

Eftersmak: Mycket lång och het med kryddor, hasselnötter, diskret sherry och söta chokladaktiga toner med ett stråk av vanilj.

Helhetsintryck: En mycket bra whisky. Nervig, tät och med en mycket bra eftersmak. Speciellt vid lite vattning kom denna helt till sin rätt, tycker jag. Låt gärna glaset stå 20-25 minuter innan du provar den.

Denna whiskyn provades 2016-03-05