Smögen
Single Cask 20/2011 60.9%

Smögens första single cask, från f.d. Makers Mark Bourbonfat med nummer 20/2011. Valet av Makers Mark-fatet som första single cask är enligt destilleriet själva förvisso p.g.a dess för ett Bourbonfat ovanligt höggradiga mognad efter 3 år och 2 månader (fyra somrar), men också för att de vill erbjuda alla entusiaster en chans att tidigt prova deras whisky i ett "naket" utförande, där fatpåverkan är begränsad och destillatets rena toner tillåts skina helt obehindrat. Rena malttoner, tydlig men som vanligt väl integrerad torvighet, vaniljtoner från fatet och en rätt påtaglig fruktighet.

Doft: En känsla av utbränd brasa. Hittar något som kan liknas vid tallbarr, samt lite vanilj. Dessutom har den en elegant ton av något som jag tycker påminner om en riktigt fin gammal skinnsoffa. Kanske något vass i tonen, men det är förstås inte konstigt, med tanke på dess procenthalt.
21/25

Smak: Intensiv som en riktigt het gryta (med chili?). Samtidigt finns det en krämig sötma som känns väldigt spännande. Den behöver rejält med vatten för att blomma ut. Tror att jag är nere på cirka 50% när den känns bra för mig, då dyker det upp fina frukter och lite saltlakrits.
21/25

Eftersmak: Rätt så lång och fortfarande ganska het och eldig. Lite torv och kryddor på slutet som lindar in det på ett bra sätt.
21/25

Helhetsintryck: Känns som att den är bra mycket äldre än sina dryga tre år. 300 flaskor släpptes på systembolaget den 20 november 2014, kostade 953:-/flaska och de tog slut i ett nafs.
21/25

Betyget blir 84/100

Tack till Pär Caldenby på Smögen Whisky för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2014-12-15