High Coast Solera 01
 
 
High Coast Whisky har som ett av få destillerier i världen ett äkta solera-system i ett av sina lagerhus. I detta fall består det av ett sex våningar högt system. I botten ligger det 225-litersfat av svensk ek. Här tas whiskyn som ska buteljeras. Ovanför dessa fat är det sedan fem våningar ytterligare med 200-liters bourbonfat med whisky i fallande ålder. Den översta raden med fat är yngst, och där fyller de på med orökt nydestillat varje gång de buteljerar från de understa faten. Efter genomförd buteljering toppfylls varje våning med fat från faten ovanför. I och med detta så blandas inte bara olika åldrar av whisky och olika batcher av destillat, utan dessutom också årstider och klimat under lång tid.
 
Ett mycket spännande projekt, och det ska bli riktigt kul och intressant att följa med på denna resan som High Coast Whisky nu har inlett.
 
Är ni nyfikna på hur solera-systemet ser ut? Klicka på länken: The solera-system
 
ABV: 56%.
Ålder: Cirka 6 år. 100% orökt whisky.
Fattyper: Svensk ek och bourbonfat.
Flaskor totalt: 2 490.
Pris: 895 kronor (500 ml).
Artikelnummer SB: Utgått online.
 
Doft: Ganska oljig i konsistensen. Frisk, krispig doft med en nötig och krämig känsla. Tycker definitivt att bourbonfaten har tagit överhanden, och det känns bara bra, tycker jag. Den svenska eken finns där, och den är alldeles lagom mycket framträdande i mitt tycke. Jag hittar hårda gröna äpplen, godiset sockerbit, vanilj, inlagda päron och en svag antydan av kolabönor. Lite örtiga inslag dyker upp när glaset stått ett tag. Den svenska eken, kanske? Med lite vatten blir den ännu nötigare i doften.
 
Smak: Honungssötma, mjuk gräddkola, gröna äpplen och i finishen vanilj och lakrits. Med vatten backar lakritsen och vaniljen tar ett rejält kliv framåt.
 
Sammanfattning: En mycket trevlig, välbalanserad whisky som håller ihop på ett strålande sätt. Som jag sa inledningsvis så ska det verkligen bli otroligt spännande att följa detta projekt framöver.
 
Publicerat 2020-12-14