High Coast Solera 02
 
 
High Coast Whisky har som ett av få destillerier i världen ett äkta solera-system i ett av sina lagerhus. I detta fall består det av ett sex våningar högt system. I botten ligger det 225-litersfat av svensk ek. Här tas whiskyn som ska buteljeras. Ovanför dessa fat är det sedan fem våningar ytterligare med 200-liters bourbonfat med whisky i fallande ålder. Den översta raden med fat är yngst, och där fyller de på med orökt nydestillat varje gång de buteljerar från de understa faten. Efter genomförd buteljering toppfylls varje våning med fat från faten ovanför. I och med detta så blandas inte bara olika åldrar av whisky och olika batcher av destillat, utan dessutom också årstider och klimat under lång tid.
 
Ett mycket intressant projekt, och det är riktigt spännande att följa med på denna resan med High Coast Whisky. Nu har de kommit fram till andra whiskyn, Solera 02. 
 
Är ni nyfikna på hur solera-systemet ser ut? Klicka på länken: The solera-system
 
ABV: 56%.
Ålder: Cirka 6 år. 100% orökt whisky.
Fattyper: Svensk ek och bourbonfat.
Antal flaskor för den svenska marknaden: 1 500.
Pris: 895 kronor (500 ml).
Artikelnummer SB: 41004
 
Doft: Mycket vanilj inledningsvis.Vidare finner jag spanska päron, mandelmassa, jordnötssmör och en gnutta ingefära. Gillar verkligen doften. Den svenska eken är inte riktigt så framträdande som i Solera 01, även om den givetvis finns här.
 
Smak: Ljus choklad, vanilj och päronglass. Aningen alkoholstickig i smaken, men klarar sig på "rätt" sida utan att bli för vass. Kryddig eftersmak med en lätt touch av banan och gräddkola.
 
Sammanfattning: En logisk och bra fortsättning på detta projekt som High Coast inledde med Solera 01.
 
Publicerat 2021-09-20