High Coast Solera 03
 
 
High Coast Whisky har som ett av få destillerier i världen ett äkta solera-system i ett av sina lagerhus. I detta fall består det av ett sex våningar högt system. I botten ligger det 225-litersfat av svensk ek. Här tas whiskyn som ska buteljeras. Ovanför dessa fat är det sedan fem våningar ytterligare med 200-liters bourbonfat med whisky i fallande ålder. Den översta raden med fat är yngst, och där fyller de på med orökt nydestillat varje gång de buteljerar från de understa faten. Efter genomförd buteljering toppfylls varje våning med fat från faten ovanför. I och med detta så blandas inte bara olika åldrar av whisky och olika batcher av destillat, utan dessutom också årstider och klimat under lång tid.
 
Ett mycket intressant projekt, och det är riktigt spännande att följa med på denna resan med High Coast Whisky. Nu har de kommit fram till tredje whiskyn, Solera 03.
 
Är ni nyfikna på hur solera-systemet ser ut? Klicka på länken: The solera-system
 
ABV: 56%.
Ålder: Cirka 6 år. 100% orökt whisky.
Fattyper: Svensk ek och bourbonfat.
Antal flaskor: 2 465.
Pris: 895 kronor (500 ml).
Artikelnummer SB: 41203
 
Doft: Fransk nougat, spanska päron, kola, vanilj och mandelmassa. Aningen kryddig doft med nötiga inslag.
 
Smak: Kola, gröna äpplen, vaniljsötma. Lita lätta lakritstoner. Kryddig finish med ton av gräddkola och en aning banan.
 
Sammanfattning: En mycket bra fortsättning på Solera-serien. Den här känns mest mogen och jag tycker att detta är den bästa hittills i serien.
 
Publicerat 2022-09-18