Spirit of Hven
Sankt Claus 53.2%, fat 11:222

Denna gång har man valt att kalla sin singelmalt whisky för Sankt Claus. Givetvis med en viss koppling till helgonet Sankt Nikolaus, skyddshelgon för bland annat sjömän och fiskare, några som de gärna skänker lite extra tanke och värme nu när vinterstormarna börjar vina kring ön och haven börjar skumma av böljande vågor. Lagringen har skett vid en något lägre alkoholstyrka än normalt och under kontrollerad fuktighet i lagringshuset för att få fram så delikata toner som möjligt. De tre faten som valdes ut är näst intill identiska i profil och har fördelats så att ett fat buteljerats för Systembolaget (Sverige: fat 11-222), ett fat buteljeras speciellt för Juuls vinhandel (Danmark: fat 11-224) och ett fat buteljeras för att delas av övriga världen (World: fat 11-229). Varje flaska är buteljerad på plats i destilleriet, vaxad för hand och signerad av Master Distiller Henric Molin.
Källa: Spirit of Hven Backafallsbyn

Doft: En gnutta fikon, riktigt mogna plommon och svarta vinbär. Finns ockå en svag ton av vanilj. Anar dessutom en vag rökstrimma. I doften något sötare och mer tjärig än det förra släppet Sankt Ibb
22/25

Smak: Till en början söt och väldigt mjuk. Så småningom växer det fram trevliga fruktsmaker och lakrits. Känns mogen och är riktigt mungod och bra. Smaken av mörkrostat kaffe i kombination med riktigt mörk choklad dyker upp i huvudet.
23/25

Eftersmak: Relativt lång och behaglig med en kvardröjande rökighet varvat med lakritstoner som blir ännu tydligare vid vattning. En mycket fin balans i sötman. Lite pepprig precis i finishen.
23/25

Helhetsintryck: En mycket bra whisky som jag verkligen gillar. Släpptes på Systembolaget som s.k webbsläpp den 4 december 2014. Upplagan var endast 294 flaskor.
22/25

Betyget blir 90/100

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för det fina varuprovet.

Denna whiskyn provades 2014-11-23

LIKNANDE POSTER: