Spirit of Hven
Sankt Ibb Cask 11-217 51.4%

Själva namnet är ön Vens eget skyddshelgon, sankt Jacob /St Ibb, Santiago). Tillsammans med brodern Johannes var han två av Jesus lärljungar och den förste aposteln som led martyrdöden. Sankt Ibb är skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på semesterparadiset Ven, ön mitt i Öresund mellan Danmark och Sverige. Deras Master Distiller, Henric Molin förklarar. -"Ibland har vi lyckan att upptäcka ett unikt fat i något av våra lagerhus, något som har en egen själ. Där vi ser en komplexitet blandat med enkelhet i magisk harmoni. Det är som om trädandarna, spirituella av helt rätt förutsättningar, har omfamnat whiskyn och skapat en egen entitet."
Källa: Spirit of Hven Backafallsbyn

Doft: Torkade fikon, russin och ett uns av rökighet samt aningen tjärig. Kommer att tänka på Basset´s Winegums, de svarta i påsen. Känns ganska "fet" i konsistensen.
22/25

Smak: Lite frän till en början. En hel del sälta och mycket fruktig. Efter ett litet tag känns den riktigt mjuk och plötsligt dyker tjäran upp mer tydligt. Även rökigheten blir något tydligare efter ett jag har rullat runt med whiskyn ett litet tag i munnen. Aning av vanilj långt bak någonstans.
22/25

Eftersmak: Relativt lång och väldigt behaglig, framförallt med några droppar vatten, som gör att smakupplevelsen förlängs på ett bra sätt. Tydligare toner av vanilj och mer svarta winegums växer fram efter att den vattnats. Andas kvalitet och känns faktiskt betydligt äldre än vad den är.
22/25

Helhetsintryck: En mycket bra whisky som känns välbalanserad och "vuxen" på ett mycket bra sätt. Kommer dock inte riktigt upp i nivå med förra årets släpp Seven Stars No.2 Merak som jag tycker var några snäpp vassare. Sankt Ibb - Cask 11-217 släpptes som webblansering på Systembolaget den 5 juni i en upplaga på endast 260 flaskor till ett pris av 985.-/flaska.
22/25

Betyget blir 88/100

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2014-05-21