Spirit of Hven
Seven Angels St Uriel

Nu har det blivit dags för ett nytt släpp från vännerna på Ven i Öresund. Henric och gänget hade länge förhoppningen att kunna bjuda in till destilleriet inför denna release, men tyvärr så grusades dessa planer även detta år p.g.a. Covid-19. Jag har dock fått möjligheten att prova whiskyn innan release. Seven Angels St Uriel släpps på Systembolaget den 4 mars. Upplagan är på totalt 2 929 flaskor, varav 1 800 till Systembolaget.

Seven Angels St Uriel är baserad på en blandning av totalt 8 ekfat fyllda 2012. Sex av faten är Chinkapin som är hårt rostade och hårt kolade. Ett fat är Burr ek, hårt rostat och svagt kolat. Det åttonde fatet är tillverkat av bergek (kallas även vinterek eller druvek), och har tidigare innehållit en röd Cabernet sauvignon från norra Italien. Samtliga fat har lufttorkat i minst 36 månader. Whiskyn är buteljerad vid en ABV på 48.6%. Inga tillsatser.

Pris 795 kronor. Artikelnummer 41114

Doft: Söt, karamelliserad ton i inledningen tätt följt av nougat, mandelbiskvi, rostade pinjenötter och nötkrokant. Fyllig, komplex och mycket inbjudande doft. Efter en stund i glaset framträder en lätt blommig ton med inslag av mint, och eken tar ett kliv framåt på ett snyggt sätt. Med lite vatten blir blommigheten tydligare med framförallt violinslag.

Smak: Smaken är söt och rund med mycket tydlig vaniljton. Med vatten kommer krokanten som jag jag kände i doften fram på bred front. I like it a lot! Kakao och kaffe gifter ihop sig i snygg symbios vid vattning, och det var en mycket trevlig kombination. 

Sammanfattning: En riktigt bra whisky som tilltalade mig mycket. Trots lite blommiga inslag, som jag normalt har lite svårt för. Det vet ni som följt mig ett tag. Men här var det på precis rätt nivå, och då kan jag faktiskt uppskatta det. Det handlar om proportioner, och här har de verkligen lyckats få det helt rätt och alldeles lagom. Det är en konst, och det måste man givetvis imponeras av.

Tack till Camilla, Henric och övriga på Spirit of Hven för att jag fick prova Seven Angels St Uriel innan release.

Publicerat 2022-03-01