Spirit of Hven
Seven Stars No. 4 Megrez 45%

Denna whisky är den fjärde i serien ”Seven Stars” från Spirit of Hven. Det är en mellanrökig singelmalt whisky, skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på ön Hven mitt emellan Danmark och Sverige. Den har fått sitt namn efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major.

Basen i Megrez är 5% chokladmalt, 40% rökmalt och 55% pilsnermalt. Destillatet har mognat på 8,4% fransk Petraea, 33,4% fransk Robur och 58,2% amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig på spansk Quercus Robur strax under ett år.

Whiskyn är buteljerad på Hven vid 45 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig, som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

Källa: Spirit of Hven

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Farinsocker, russin, fikon och kanel till en början. Sedan dyker det upp lite toner av torkad frukt och ett stråk av vanilj. På djupet jordnötter och mjuk chokladkola.

Smak: Vanilj, ljus choklad och lite rostade jordnötter. Vid lätt vattning dyker det upp en svag ton av kaffe. Lite kryddiga toner kommer som ett mycket trevligt inslag i finishen.

Eftersmak: Kaffesmaken sitter i samt den kryddiga känslan. En finfin sötma i avslutet som övergår i en läderaktig och sofistikerad final.

Helhetsintryck: En rätt så lättdrucken whisky som tyvärr tappar lite på slutet. Dock måste jag ändå tillstå att Spirit of Hven är mycket stabila med sina släpp och de har en väldigt hög och jämn klass på sina whiskies.

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för det fina varuprovet.

Bilden är lånad från systembolaget.se

Den här whiskyn provades 2016-03-06