Spirit of Hven
Seven Stars No. 5 Alioth 45%

Denna whisky är den femte i serien "Seven Stars" från Spirit of Hven. Det är en singelmalt whisky med distinkt men fortfarande avrundad torvrök, skapad från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet som ligger på ön Hven mitt emellan Danmark och Sverige. Den har fått sitt namn efter stjärnan Alioth i stjärnbilden Ursa Major.

Basen i Alioth är 8% chokladmalt, 48% rökmalt och 44% lagermalt. Destillatet har mognat på 10.8% fransk Petraea, 25.6% fransk Robur och 63.6% amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig och slutlagrats på 500 l fat av spansk Quercus Robur. Dessa har tidigare innehållit en unik torr Oloroso Sherry.

Whiskyn är buteljerad på Hven vid 45 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig, som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

Källa: Spirit of Hven

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Till en början mandel i massor, sedan övergår det i lätta toner av jordnötter med inslag av choklad, geléhallon och citrus. Tycker också att jag hittar lite kardemumma. Den är inte så rökig i doften som jag kanske hade förväntat mig. Vid vattning en svag antydan av läder och även ett litet stråk av tobak. Det framträder också lite svagt syrlig melass när jag har i ett par droppar vatten.

Smak: Inledningsvis mandelbiskvi och choklad, tätt följt av honungssötma och på slutet dyker det överraskande upp lite kryddiga inslag, kummin?

Eftersmak: Kaffebönor och lite ekiga inslag varvat med de tidigare nämnda kryddorna. Ganska lång och elegant e-smak.

Helhetsintryck: Jag tycker att Hven håller mycket hög klass på sin whisky, och den här femte stjärnan är definitivt inget undantag. Håller den som näst bäst av stjärnorna. Min favorit är fortfarande stjärna nummer 2, Merak.

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för det fina varuprovet.

Bilden är lånad från systembolaget.se

Den här whiskyn provades 2017-03-01 och 2017-03-02