Spirit of Hven
Seven Stars No. 6:1 Mizar 45%

 

Denna whisky är den sjätte i serien "Seven Stars" från Spirit of Hven. Receptet för Mizar är 58.8% lagermalt, 35.3% rökmalt samt 5.9% chokladmalt. Destillatet har mognat mellan sju och tio år. Whiskyn är buteljerad på Hven vid 45 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig, som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

Källa: Spirit of Hven

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Doften är mjuk och mycket följsam med inslag av vanilj, salmiak och ljus choklad. Det finns också en antydan till skinn/läder och torr tobak. Lite blommiga toner samt kryddnejlika och kryddpeppar dyker upp efter ett tag i glaset och ger den en viss komplexitet som känns inbjudande.

Smak: Söt i smaken med choklad- och vaniljtoner, samt en svag ton av mogen banan och en viss bitterhet (kakao?). Något mer rökig i doften kontra smaken. Dock är det en mycket försiktig och lätt rökighet som whiskyn uppvisar. Elegant om man så vill.

Eftersmak: Eftersmaken är lätt vinös med inslag av vanilj och med en tydlig rökighet på slutet. Lite blommiga toner också i avslutet.

Helhetsintryck: Spirit of Hven har fått fram en mycket god och karaktärsfull whisky, och detta är absolut en av de bästa buteljeringarna de producerat tycker jag.

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för det fina varuprovet.

Den här whiskyn provades 2018-02-28