Spirit of Hven
Seven Stars No. 6:2 Alcor 45%

Denna whisky är den sjunde i serien "Seven Stars" från Spirit of Hven. Receptet för Alcor var tänkt att bli en längre slutmognad av Mizar på Chateau Margaux-fat. Tyvärr blev inte resultatet fullt som det var önskat. Det tillfördes då whisky som legat på Olorosofat, Italienska vinfat samt Hven vodkafat. Grundreceptet är samma som för 6:1 Mizar; 58,8% lagermalt, 35,3% torvrökt malt (38 ppm) och 5,9% chokladmalt.

Whiskyn är buteljerad på Hven vid 45 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig, som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

Källa: Spirit of Hven

Artikelnummer SB 40256. 795 kronor. Släpps den 7 september.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Allra första doftintrycket är en lätt ton av vodka, men det försvinner tack och lov rätt så snabbt. Det som sedan framträder efter en stund i glaset är russin, mörk bitter choklad, kaffe, lakrits och röda mogna äpplen. Det finns också en svag aning av läder och tobak.

Smak: Lakrits, nötter och mörk choklad. 6:2 Alcor har en torr ekighet som jag gillar. Den är fyllig, söt och känns förvånansvärt mogen.

Eftersmak: Lång elegant eftersmak med toner av mörk choklad och kaffe samt med en fin rökslinga på slutet.

Helhetsintryck: Jag tycker att Spirit of Hven 6:2 Alcor är en mycket bra whisky, och definitivt en värdig fortsättning på Seven Stars-serien. Värt att notera är att med lite vatten framträder vinfaten på ett alldeles delikat vis, och ger whiskyn ytterligare en dimension. Den blir rundare i smaken och lite mer sälta framträder på ett ytterst trevligt sätt.

Tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för det fina varuprovet.

Den här whiskyn provades 2018-08-20