Spirit of Hven St Raphael 40.9%

Efter att med Seven Stars No. 7 Alkaid, som släpptes den 8 mars 2019, ha fullbordat de sju stjärnorna i Karlavagnen, har det nu blivit dags för änglar. Den 16 mars släpper man den första, St. Raphael, i en serie om sju. Det här är också den första whiskyn utan rökighet sedan Urania som kom 2012. Av totalt 2 302 flaskor kommer 1 600 att säljas i Sverige.

St Raphael består av sex stycken fat från 2010. Fem av faten, som är lufftorkad Quercus Petraea från Allier, har tidigare innehållit vin från ett familjeägt vinhus som är en av de mest välmeriterade i Italien, beläget strax söder om alperna i norra Veneto.Två fat har innehållit Cabernet Sauvignon, två har innehållit Merlot och ett har innehållit sött vin tillverkat på druvan Vespaiola. Det sjätte fatet är gjort av amerikansk Quercus Muehlenbergii, och det har innehållit Hven Vodka.

Doft: Inte riktigt så vinös i tonen som jag först befarade med tanke på lagringen. Både Cabernet Savignon och Merlot är ju blå druvsorter. Tycker att den har en mycket intressant och lite annorlunda doft med inslag av arrak, citrusskal, vaniljkola och eucalyptus. Det finns också en söt underliggande doft av honung och spanska päron.

Smak: Rund, balanserad finstämd vinös ton med inslag av hallonbåtar, honung, torr ek och peppar. Måste säga att den är annorlunda även i smaken, och det är riktigt kul att det är så. Med någon droppe vatten (inte alls mycket, eftersom ABV:n är låg), så dyker det upp lite saltlakrits och mogna plommon.

Sammanfattning: Man kan inte annat än imponeras av Henric och resten av gänget på Ven. Det är alltid spännande och intressant när det släpps något nytt därifrån. Så även denna gång.

Publicerat 2021-03-15