Spirit of Hven
Tycho's Star 41.8%

Tycho's Star är en tribut till Hvens främsta världskändis hittills, astronomen Tycho Brahe (1546-1601).

Namnet Tycho's Star refererar till den supernova som Tycho Brahe observerade i stjärnbilden Cassiopeia 1572. Han kallade den för "De nova stella" och myntade därmed uttrycket Nova som numera används för att beskriva nya stjärnor.

Tycho's Star innehåller en balans mellan tre olika maltkorn, här finns orökt Pale Ale Malt för att skapa de maltiga bastonerna, chokladmalt för att skapa en lockande kola ton och rejält rökig whiskymalt för att skapa läder, lakrits och tjära. Den försiktigt destillerade spriten har fått mogna på fat av lufttorkad ek. Fatbalansen är 58,20% hårt kolad Quercus Muehlenbergii från Missouri, 33,44% hårt rostad Quercus Petraea från Allier och 8,36% medel rostad Quercus Robur från Bourgogne.

Tycho's Star är buteljerad på Hven vid 41,8 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig, som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.

213 stycken Tycho's Star släpptes på Systembolaget den 1 december, och priset var 495 kronor (500 ml).

Källa: Spirit of Hven Backafallsbyn
Bilden är lånad från The Whisky Exchange

Rökighet
Rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig med många lager.

Mångfacetterad
Ja.

Rekommendationsskala
Bra whisky.

Doft: En elegant doft av läder och kakao är det första som möter nosen. Lite mörka bär och en svag ton av kaffe dyker upp efter en stund i glaset. På djupet lite salta toner med en hint av lakrits som för mina tankar till havet.

Smak: Choklad, hårda röda äpplen och en tydlig ekton är det första som dyker upp i smakpaletten. En fin sälta dyker upp efter ett tag med inslag av lakrits och sedan hittar jag också lite smörkola. Den tydliga ektonen ligger kvar i munnen länge. Vattnar den inte, då jag anser att det kan vara lite riskfyllt med tanke på den relativt låga procenthalten.

Eftersmak: Halvlång med framförallt en mycket tydlig ekton. Jag finner dessutom bittermandel och en hel del lakrits i finishen. Tycker också att ett uns av kaffe dyker upp igen på slutet.

Helhetsintryck: En bra whisky som kändes väl sammansatt.

Denna whiskyn provades 2015-11-23