Stjerneborg

Stjerneborg från Spirit of Hven. Som vanligt är det en ekologisk singelmalt utan några tillsatser. Totalt har 18 fat använts och blandats ihop. 12 av faten med orökt malt och 6 med whisky rökt till 35 ppm fenoler. Sex av faten (varav tre med rökig whisky) är tillverkade av amerikansk lufttorkad chinkapin och resten är tillverkade av fransk bergsek.

Namnet har den fått efter observatoriet som Tycho Brahe uppförde på Hven 1580. Han döpte observatoriet till Stellaeburgum (på latin), men det kallades på vardagsspråk för Stjerneborg.

ABV: 46.8%.
Ålder: De äldsta faten från 2008, och de yngsta från 2012. Faten har fått giftas samman och långsamt vattnats ner under tre månader.
Fat: Amerikansk chinkapin och fransk bergsek.
Antal flaskor totalt: 7 830.
Antal flaskor till Systembolaget: 6 000. Artikelnummer 11120
Pris: 645 kronor.

Doft: Russin, mörk fin choklad, kakao och en lätt touch av lakrits. Får också upp doften av Moccaruta. Komplex, djup doft med rund, fyllig elegans. Stor doft, skulle jag till och med vilja påstå.

Smak: Mycket choklad inledningsvis. En riktigt bra och imponerande balans mellan sötma och sälta. Lätt vinösa inslag precis på rätt nivå. Ett kryddigt, snyggt pepparbett som följs upp av en lätt rökig ton som framförallt dyker upp på slutet. Med lite vatten dyker det upp russin och lite mer rök.

Sammanfattning: En strålande bra whisky som troligen är den bästa som producerats på destilleriet i vackra Backafallsbyn. Hur eller hur med den saken. Ett gediget hantverk är det sannerligen, och det är bara att lyfta på hatten för Henric och de övriga eldsjälarna på Spirit of Hven som ger oss sådan här bra kvalitetswhisky. Det är fantastiskt kul att få ta del av och vara med på denna resan som ni gör. 

Publicerat 2021-09-05