Vardbjärg
Shareholders Edition IV 50.5%

Gotland Whisky släppte sin sjunde utgåva, Vardbjärg, till sina aktieägare i november 2019. Den totala upplagan var 5 250 flaskor (500 ml), varav 5 000 var numrerade flaskor. Övriga flaskor var märkta "Ambassador". Åldern på Vardbjärg är 4 år, och ABV ligger på 50.5%.

Namnet Vardbjärg avser en klippkant på Laubackar. Här har gutar under årtusenden stått och spanat efter annalkande faror från havet. Har fienden dykt upp har vårdkasen på klippan tänts för att varna grannar och övriga gutar. Källa: Gotland Whisky

Från och med den 22 november är det fritt fram för allmänheten att lägga en förfrågan hos privatimporten på Systembolaget. Det kan ni göra här
Instruktioner hur ni går tillväga finner ni här

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Initialt en syrlig ekbeska, ganska lik den som jag fann i Isle of Lime Midaik. Det skiljer dock en del i alkoholstyrka, och det tycker jag märks ganska tydligt. Vardbjärg är något "stickigare" i doften, men samtidigt bär den upp övriga dofter som består av vanilj, pommelo, kryddnejlika samt lite "gräsiga" inslag. Tror att den lite högre ABV:n mest är till fördel i detta fallet. Just det ekiga i whiskyn är det som tyvärr stör mig en aning. Whiskyn är ju lagrad på nya amerikanska ekfat (virgin oak), så det är ju naturligtvis inte konstigt, men jag hade önskat en något mindre ekig ton. Detta är såklart en smaksak, jag vet att många gillar när det är så, men jag tillhör dessvärre inte den skaran.

Smak: Syrlig även i smaken med inslag av pommelo, grape och rejält med kryddor. Tack vare en ABV på 50% så tål den lite vatten, något som Midaik klarade lite sämre (jämför fortfarande med den whiskyn, eftersom de har många likheter). Här kan en droppa i en hel del vatten. Den blir "lugnare" och bra mycket sötare vid vattning, och det är bara välkommet.

Eftersmak: Nötig och gräddig eftersmak med inslag av citrusfrukter och vanilj.

Helhetsintryck: Snäppet bättre än Midaik, men inte så bra som Kutkäldu Shareholders Edition III och första whiskyn Roma. Jag tycker att Ardbjärg på det stora hela är en bra whisky. Lite för ekig för min smak, men det är ingen stor grej.

Tack till Christer Roslund, Gotland Whisky, för fint varuprov.

Den här whiskyn provades 2019-12-14