Väsenserien Vätte 59.5%
Systembolaget artikelnummer: 31919

Den 2 oktober var det premiär för Bergslagens nya serie whisky som går under namnet Väsenserien. Den består av fem stycken buteljeringar med svensk whisky. De två första, Skogsrå och Vätte presenteras alltså nu. Cirka 850 flaskor av respektive sort. Skogsrå och Vätte härstammar från svensk folktro. Läs mer om det här: https://www.bergslagensdestilleri.se/nyheter/nya-serie-svensk-whisky-fran-bergslagen/

"Vätte" består av amerikanska bourbonfat (200 liters) och sherryfat (50 liter), destillerat 2011 och lagt på mognadstanken under sommaren 2017.
Källa: Bergslagens Destilleri

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Russin, choklad, mogna plommon och Marabou Frukt & Mandel. Söt och ganska tung (läs mustig) i doften.

Smak: Honung, mandel, russin och mörk choklad. Mycket fyllig och mustig med en fin sherryrondör. Jag vattnade inte denna, eftersom jag inte tyckte att det var nödvändigt trots att den håller en högre ABV.

Eftersmak: Mörk choklad, plommon och mandel. Lång e-smak.
 

Helhetsintryck: Det här är också en bra whisky med en helt annan approach. Där Skogsrå var sval, salt och "lättare" i tonen är Vätte raka motsatsen - tung (på ett bra sätt), mustig och rejält fyllig. Vilken man föredrar är såklart en smaksak, och det kan variera beroende på sinnesstämning och tillfälle.

Den här whiskyn provades 2017-10-01