Hej!

Marcus Hotakainen heter jag och detta är min första artikel om whisky. Johan frågade mig om jag ville skriva några ord som gästbloggare och det var det inte svårt att tacka ja till även om jag inte är proffs på att skriva på något sätt.

Jag fastnade ordentligt för whisky i slutet på 2011 då jag åkte till Islay med svärfar och brorsan på en resa anordnad av VinContoret. Vi besökte de flesta destillerierna på ön, hade provsmakningar, träffade mycket trevliga människor och fick uppleva den härliga naturen som man bara dittills sett på bild. Sedan dess har jag provat över 800 olika whisky. Det är en hobby... som jag tar ganska allvarligt även om jag gör det med glimten i ögat.

Då till frågan, vad skall man skriva om? Jag har funderat en del och kommit fram till att jag gärna ger min syn på detta med att samla på whisky. Ämnet har varit omdebatterat det senaste året i whisky-grupper på Facebook, på whiskyforum.se och i artiklar. Ja, det har till och med startats företag som hjälper dig investera i whisky. Det finns både för och emot argument för att samla whisky men det är en annan diskussion. Jag förutsätter att du redan nu har eller vill påbörja en samling. Vad skall du då inrikta dig på? Vad ska man tänka på? Personligen följer jag en enkel regel... men det kommer jag till senare.

Det finns många som har favoritdestillerier och koncentrerar sig på att samla på flaskor från dessa. Både OB (Orginalbuteljeringar som släpps av destilleriet) eller IB (Oberoende buteljerare som släpper fat från många olika destillerier.) Oftast är det OB buteljeringar som blir eftertraktade av samlare och därmed stiger i värde. Bra IB buteljeringar kan också bli eftertraktade men oftast ligger OB buteljeringarna i en klass för sig just när det gäller samlandet.

Min lilla växande skara av flaskor innehåller whisk(e)y från framförallt Skottland men också bl.a. Japan, USA och Sverige. Det är inte ursprungen som är det viktiga för mig. Det finns bra flaskor att samla på från de flesta länder. Min samling innehåller ett flertal typer av whisk(e)y: Malt, Grain, Bourbon, Rye, Tennessee Whiskey och eventuellt någon flaska Blended som tittar förbi ibland. (Ja, det finns riktigt bra blended också men det är inte ofta man springer på dom flaskorna.)


Whisky från olika länder, bl, a Japan, USA och Sverige.

Min samling innehåller whisky som är lagrade på ett flertal olika fattyper, t.ex. nya ekfat, ekfat som tidigare innehållit Bourbon, olika typer av Sherry, Port, Rödvin, eller en blandning av dessa. Jag har whisky som är både rökig och orökig. En personlig favorit är rökig whisky som är lagrad i 1st fill Sherryfat. Det blir ofta en maffig kombination av komplexa smaker som möts. Tyvärr är utbudet på dessa flaskor inte stort och jag blir lika glad varje gång jag hittar en ny.

Oavsett syftet med flaskorna i samlingen, kanske säljas, kanske ha med några på en provning eller bara avnjuta själv. Vad är då den gemensamma nämnaren för de flaskor jag har sparat på mig? Jo det är väldigt enkelt, jag samlar bara på mig flaskor som jag tycker är riktigt goda att dricka. Nyckelordet här är då "Jag" (Eller om det gäller din samling, du, det är du som bestämmer vad just du tycker är gott, inte trender, marknadsföring eller vad andra tycker.)


Delar av samlingen.

Jag har på ett eller annat sätt kunnat prova de allra flesta flaskor som står oöppnade på mina hyllor så att jag vet att dom är i min smak. Det jag inte riktigt uppskattar köper jag inte och har jag köpt på mig någonting som det sedan sedan visar sig att jag inte gillar, har jag gjort mig av med flaskan. Det finns ingen mening att spara på sådant man inte gillar. Det kanske är någon annan som saknar den flaskan i just sin samling?

Det jag vill komma fram till är att om man samlar på whisky, oavsett om man gör det för att dricka upp flaskorna senare i livet eller för att man lägger undan dom som en extra pensionsförsäkring, då är det viktigt att man ser till att man kan njuta av innehållet. Skulle det vara så att värdet på whisky plötsligt försvinner, whiskybubblan spricker, så kan man åtminstone korka upp flaskorna och njuta av innehållet.

Slàinte mhath
M v h
Marcus

© All text och samtliga bilder tillhör Marcus Hotakainen.