Mattias Johannesson


Det är ett hårt jobb att göra sprit på BOX.

Jahaja, vem är då jag? Jag är som Reinfeldt säger snart halvvägs och när jag går på gatorna som en vanlig man utvecklare av industriella 3D-kameror på ett företag med det internationellt fint klingande namnet SICK. Nog om detta, nu skulle det ju handla om mitt alternativa fantomenliv som Whiskynörd.

Mitt whiskyintresse började tidigt nittiotal, med bland annat inköp av en Nikka i Japan 1992 och besök på Glenturret 1993. Fallet mot nörderi började sedan när jag kom med i whiskyklubben Beathas Vänner tidigt 2000-tal. Detta ledde till fatinköp och flera riktiga whiskyresor. Mitt första whiskyreportage var från en spännande klättring i översta lagret bland faten i Bruichladdichs höglager 2003. Via kontakter med Mark Reynier publicerades det på Bruichladdichs egna hemsida.


Jim McEwan inser 2006 kvaliteten på mitt Port Charlottefat. Några månder senare lanserades PC5...

Jag hamnade sedermera i styrelsen och som ordförande i såväl Beathas vänner och Svenska Whiskyförbundet. Genom SWF lyckades jag nästla mig in och vara med i domarpanelen inför Stockholm Beer & Whisky i tre år, en väldigt häftig upplevelse som gav perspektiv. I samband med SWF:s femårsjubileum 2008 skrev jag om detta i Allt om Whisky och jag har sedan dessa publicerat ett tiotal artiklar där, mycket från mina två år i USA 2010-2011 då jag passade på att besöka en del spännande små destillerier.

När jag återkom till Sverige 2012 började nörderiet accelerera ordentligt. Först gick jag på Symposions gedigna utbildning till ”Certified Tutor of Fine Spirits” med ett fantastiskt gäng som gett ett bra kontaktnät runt Sverige. Jag har sedan fått ordentlig praktisk erfarenhet på whiskyskolorna på Smögen och Box och kör regelbundet whiskyprovningar med Sverigetema för att sprida att Sverige kan. På mässor är jag inte så ofta, det brukar oftast bara bli jobb med Smögen Whisky i Linköping och på Stockholm Beer & Whisky.

Till dags dato har jag gjort drygt 70 destilleribesök i Sverige, Danmark, Skottland, Irland, USA, Kanada och Japan.


Nikka Blenders Bar i Tokyo har ett fantastiskt utbud att prova igenom.


Jag har en egen hemsida/blogg som går under namnet Sirholmen Spirits. Besök den gärna. Klicka på bilden nedan för att komma dit.