Single Malt Monday no. 1
Old Pulteney och anCnoc
5 januari 2015

Två stycken Old Pulteney och tre stycken anCnoc provades.

Tommy Isaksson från Berntson Brands höll i provningen. Tommy utnämndes till årets Brand Ambassador av välrenommerade tidningen Allt om Whisky tidigare i år. 

Tommy berättar först om de två destillerierna, produktion/tillverkning och deras olika produkter.

Tommy Isaksson, Berntson Brands.

Här kommer Johans sammanfattning av kvällens provning:

Old Pulteney 12 YO
En trevlig standardwhisky men den stannar inte länge i minnet och får ses som en referens till 21-åringen. Lite blommig i smaken med toner av frukt/citrus.

Old Pulteney 21 YO
Detta är en helt annan whisky. Här kommer härliga toner av vanilj och torkad frukt in. Den utnämndes till "Årets Whisky" 2012 av Jim Murray. En riktigt fin whisky som tilltalar mig med bra balans mellan fat och sötma. Men är det världens bästa whisky? Inte i min bok.

anCnoc 12 YO
Även den här är en bra standardwhisky men får ändå ses som en referens till kommande två släktingar från anCnoc, dock inte rökig som de andra två.

anCnoc Tushkar
Den här sverigeexklusiva whiskyn hade jag smakat innan och den är helt i min smak. Den är ganska lagom och jag tror att den kan tilltala oss svenskar då den är just lagom, inte för stark/svag, inte för rökig och inte för kryddig etc...

anCnoc Cutter
Detta syskon till Tushkar är riktigt trevlig och efter att ha provat dessa tillsammans måste jag säga att jag tycker den här är ännu bättre, lite "mulligare" rök än sitt syskon, riktigt trevlig.

Kvällens favoriter
Old Pulteney 21 YO är en väldigt fin och elegant whisky. Bästa whiskyn ikväll.
anCnoc Cutter är något bättre än Tushkar men båda är riktigt trevliga.

 

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.