Single Malt Monday no. 10
Diageo: Johnnie Walker
1 februari 2016


Mikael Lundén och jag.

Årets första provning börjar precis som förra året avslutades, tillsammans med Diageo och Mikael Lundén, Diageo Nordic Brand Ambassador Whisky & Rum, Diageo Reserve & Member of the Keepers of the Quaich. Då provades Dalwhinnie, Mortlach och Talisker. Denna gången tillägnas hela provningen till Johnnie Walker, ett nästan helt vitt blad i min whiskyresa. Har bara provat Red Label för många många år sedan och Blue Label förra året.

Jag kommer inte att presentera Mikael Lundén igen men han är en mycket meriterad man inom denna bransch. Kika gärna på mitt förra reportage för mer information om honom.

Mikael är som vanligt väldigt öppen och berättar med stor inlevelse och involverar alla i rummet precis som förra gången, kanske lite mer uppsluppet denna gång, vilket jag bara ser positivt på. Mikael varvar provningen med historien om Johnnie Walker och diskussion om det vi dricker.


Mikael berättar bland annat
historien om Johnnie Walker.

Vi diskuterar blended whisky, varför vi föredrar blend eller single malt. 98% av världens whiskydrickare dricker blend och i Sverige är den andelen ca 85%, hur kommer det sig?

Mikael berättar om hur och varför den fyrkantiga flaskan togs fram, p.g.a lättare och säkrare transporter, och den ikoniska loggan, The Striding Man som skapades av Tom Browne 1908. Mer information om Johnnie Walker kan ses på bland annat Youtube om man söker på "The man that walked around the world", en riktigt cool reklamfilm filmad i en enda tagning.

Någonting som är riktigt positivt är att vi provar alla samples (totalt sju) "blint" d.v.s. vi vet att det är Johnnie Walker men inte vilken version. Skulle önska att fler provningar var på detta sätt, eftersom vi som provar då inte färgas av förutfattade meningar och förväntningar. Så ordningen i detta reportage kommer att se lite annorlunda ut än vanligt.

 
Blindprovning...

1:a sample
Vi provar som sagt blint...
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Ek, vanilj, citrus, blommig, och lite bränt socker.
Smak: Citrus och viss sötma och fudge, balanserad.
Avslut: Kort, mycket len samt lite ek och druvskal.
Detta visar sig vara Johnnie Walker Blue Label 40%
1 499:- på Systembolaget
Denna blend består av bland annat Cardhu, Port Ellen, Benrinnes och Royal Lochnagar.

2:a sample
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Ek, citrus, lite bränt socker och faktiskt lite bulldeg eller jäst.
Smak: Lite rök, vanilj, lite sötma och fudge.
Avslut: Lätt och kort, lite citrus och ek.
Johnnie Walker Platinum 40%
799:- på Systembolaget
Denna blend består av minst 18 YO whisky. Den kallas "Private blend" och har ersatt Green Label. Den består bland annat av Cardhu, Talisker, Caol Ila och Clynelish.

3:e sample
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Bränt socker och sherrytoner.
Smak: Lite rök, ek, citrus och sötma/fudge.
Avslut: Kort, mycket len och lite ekighet.
Johnnie Walker Gold Label 40%
599:- på Systembolaget
Denna blend består av bland annat Cardhu och Clynelish. Den kallas "The Celebration blend".

4:e sample
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Fruktig, vanilj och lite rök.
Smak: Lite rök, citrus och faktiskt lite baconsälta.
Avslut: Meldellångt och lite torr rök.
Johnnie Walker Double Black 40%
389:- på Systembolaget
Denna blend består av whisky från både västkusten och the Islands, t.e.x Cardhu, Caol Ila och Talisker. Den har lagrats på kraftigt kolade fat.

5:e sample
Färg: Bärnsten
Doft: Ek och fruktighet.
Smak: Fruktighet, fikon och druvor.
Avslut: Kort och fruktighet, druvskal.
Johnnie Walker Black Label 40%
329:- på Systembolaget
Denna kallades Extra Special Old Highland Whisky från början t.o.m 1909 då den bytte namn till Black Label. Den har synts i filmer som Blade Runner och gillades av t.e.x Winston Churchill. Den består av bland annat Cardhu och Caol Ila.

6:e sample
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Fruktig, ek och lite spritig.
Smak: Frukt, ek, russin och lite druvskal.
Avslut: Kort och lite sträv.
Johnnie Walker Red Label 40%
249:- på Systembolaget
Denna kallades Special Old Highland Whisky t.o.m 1909 då den döptes om till Red Label. En klassisk drink är Johnnie Walker Red and Club Soda. Den består av bland annat Cardhu och Talisker.

7:e sample och bonus dram
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Söt med vaniljtoner.
Smak: Citrus, blommig, örter och gröna druvor.
Avslut: Kort och otroligt len.
Johnnie Walker King George V 43%
Finns ej på Systembolaget men kostar cirka 5 500:- på diverse webshoppar. Denna lyxblend är en rekonstruerad Johnnie Walker från 1934 då man fick Royal Warrant Grant, d.v.s. blev hovleverantör. Den består av bland annat Cardhu, Port Ellen, Royal Lochnagar och en del very old grain. Den blev utnämnd till Whisky of the Year 2015 med hela 97 poäng.

Vatten eller inte?
Detta är första gången vi provar blend och jag är lite kluven. Genomgående skulle jag vilja ha lite mer fatstyrka på samtliga, 40% blir lite svagt och blir inte så bra med vatten p.g.a det, dock är åtminstone Red Label en drinkwhisky enligt min palett. Gold, Platinum, Blue Label och King George V ska inte vattnas alls.

Kvällens favoriter
En riktigt intressant provning där man verkligen får gå in med öppet sinne på många sätt, dels för att blend är relativt oprovat för min del samt att vi provade allt blint. Bäst ikväll var utan tvekan King George V men med den prislappen kan den knappast kallas privärd. På andra plats kommer Blue Label, följt av Platinum och Gold Label på delad tredje plats. Double Black är något bättre än Black och Red kommer sist och den är som jag tidigare nämnde mest en drinkwhisky enligt mig.


Kvällens bästa.

Kan inte riktigt släppa tanken på hur dessa skulle kunna smaka med en alkoholnivå på 46% eller mer...

Jag provade också den lokala ölen Zwarte Draak från Jackdaw Brewery som tagits fram tillsammans med Martin Ahlquist och Nicklas Dahlström och lagrats på ett BOX whiskyfat. Detta kommer sedan att lagra en av de första batcherna från Uppsala Destilleri

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.