Single Malt Monday no.15
Highland Park
3 oktober 2016


Jag, Jeff Horowitz och Martin Markvardsen.

När Jeff Horowitz, som arrangerar Single Malt Mondays, frågade mig efter förra provningen vilket tema jag önskar mig till kommande provning blev mitt första och direkta svar Highland Park och Martin Markvardsen. Och gissa om jag blev glad att han lyckades med detta!!!

Stockholm Beer and Whisky Festival anordnas helgen före och efter denna provning så alla de stora är nästgårds och därför gick detta att ordna. Så varför detta snabba svar från mig?

Jo, Highland Park har ett par mycket intressanta releaser på gång och Martin är en av mina favoriter bland provningsledare, en fantastisk whiskyprofil och människa. Inför just denna provning hade jag dessutom lyckats få tag på Martins första skapelse för Highland Park, Sword, där endast cirka 1 000 flaskor såldes på destilleriet samt på den Taiwanesiska marknaden. Blev dessutom överlycklig över att Martin signerade den!

Martin Markvardsen är Senior Brand Ambassador för Highland Park sedan många år tillbaka. Martin berättar passionerat och med glimten i ögat om destilleriet, dess historia och dess medarbetare, men framförallt om dess dryck och om ön Orkney som han verkligen älskar, det lyser verkligen igenom. Orkney, den lilla ögruppen som består av mer än 70 öar och har cirka 21 000 invånare fördelat på 17 av öarna tillhörde Danmark och Norge fram till 1468 då det blev skotskt tillsammans med Shetland.

Highland Park startades av Magnus Eunson 1798, som på dagarna jobbade för kyrkan och brände sprit och smugglade på nätterna. Torven på Orkney skiljer sig från den på Islay p.g.a det inte finns någon skog utan mest ljung, och detta påverkar naturligtvis smaken. De flesta buteljeringar från destilleriet lagras sedan på sherryfat, helt i min smak. Men nog om detta, ikväll provades 7 whiskies samt ett par bonusar.


Kvällens whiskies.

Highland Park Einar 40%
Det här är en Travel Retail. En s.k NAS (utan åldersangivelse) men dock minst 12 YO. Kostar oftast strax över 400:-.
80% amerikansk ek, sherry cask, 20% europeisk ek, sherry cask.
Färg: Bärnsten.
Doft: Lite söt, lite ek, caramel, citrus och torkad frukt. Vilken doft! Tilltalar mig verkligen.
Smak: Lite ek, gröna druvor och citrus. Inte dålig alls men tyvärr levererar inte smaken det som doften lovade.
Avslut: Kort-medel och lite ek.

Highland Park Ambassadors Choice 46%
389:-:- på Systembolaget
Den här buteljeringen är utvald av Martin själv.
Lagring på både amerikanska bourbonfat och sherryfat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Citrus, honung och lite maltig.
Smak: Lite torv och rök, honung, citrus och lite örtig.
Avslut: Kort.
Den här whiskyn kom till då Systembolaget ville ha en whisky som smakade "Bourbon", och olika destillerier fick då tävla om att skapa en sådan och den här buteljeringen vann!!!

Highland Park Cask Strength Edition 56%
299:- på Systembolaget (350 ml).
Lagring på både europeiska och amerikanska sherryfat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Lite caramel, lime och gröna druvor.
Smak: Lite ek, caramel och citrus.
Avslut: Kort/medel, lite ek.
Det här är en exklusiv release enbart för Sverige. Det kommer att släppas en ny version vid årsskiftet, lite mer sherry och vid en ABV på 57,1%.

Highland Park 16 YO 43%
Det här är en Travel Retail.
Lagrad på amerikanska sherryfat, 30% 1st fill och 70% refill.
Färg: Bärnsten.
Doft: Söt, caramel, citrus och lite örtig.
Smak: Lite ek, lite torv, citrus och lite som blött papper...
Avslut: Kort och tyvärr lite vattnig.

Highland Park ICE Edition 53,9%
1 999:- på Systembolaget
Totalt 30 000 flaskor i världen, varav 2 099 flaskor initialt till Sverige, ytterligare 500 flaskor börjar säljas nu men det blir de sista.
1st fill bourbonfat som byggs om tillsammans med ny amerikansk ek i ändarna.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lime, caramel, fruktkaka och lite örtig.
Smak: Lite torv/rök, lite ek, ljunghonung, vanilj och fruktkaka.
Avslut: Kort, lite ek och rök.
Det här är den första i elementsserien som efterföljer asagudserien.

Highland Park Single Cask 2121 60,5%
Den här Sverigeexklusiva releasen består av 605 flaskor som släpps på Systembolaget den 20 oktober och priset blir 999:-.
Lagrat 14 år på 1st fill American Oak Sherry Butt.
Färg: Bärnsten.
Doft: Citrus, vanilj och marmelad.
Smak: Lite ek, bränt socker och torkad frukt.
Avslut: Kort/medel, lite ekig och söt.

Highland Park Single Cask 6403 58,6%
Den här Sverigeexklusiva releasen består av 300 flaskor som släpps på Systembolaget den 20 oktober och priset blir 999:-.
Lagrat 13 år på 1st fill European Oak Sherry Hogshead.
Färg: Mörk bärnsten.
Doft: Lite ek, bränt socker, sultanrussin, SHERRY!!!
Smak: Lite rök, lite spritig, torkad frukt, bränt socker, SHERRYBOMB!!!
Avslut: Medel, lite ekig och söt.


De båda nya single cask som
släpps 20 oktober på Systembolaget.

Vatten eller inte?
Single Cask 6403 tjänar faktiskt på några droppar då den blir mer balanserad. Annars tycker jag inte det gör varken till eller från på de andra.

Kvällens favoriter
Wow, vilken lineup denna kväll. Såg verkligen fram emot att prova de båda Single Cask och som de levererade!!! SC 6403 är mer direkt, både i doft och smak, och är verkligen en sherrybomb av rang. SC 2121 är mer balanserad, och valet är svårt vilken som är bäst men till slut efter att ha velat fram och tillbaka bestämmer jag mig för att SC 6403 är den bättre av de två efter att ha givit den några droppar vatten.

Därefter kommer en favorit från tidigare, ICE Edition, en riktigt fin Highland Park. Även Ambassadors Choice och Cask Strength Edition är riktigt fina och förtjänar att finnas i alla whiskyskåp, båda är dessutom väldigt prisvärda, det kommer att bli intressant att jämföra nuvarande Cask Strength Edition med den som släpps vid årsskiftet. Einar doftar fantastiskt men smaken levererar inte det som doften lovar, men kan ändå ses som ett bra köp på taxfree. Blev lite besviken på 16 YO som gav ett blekt och lite vattnigt intryck. Utom tävlan provades dessutom Martins skapelse Sword och 30 YO. 30 YO är i en klass för sig, vilken whisky!!! Men med en prislapp på 7 995:- måste man nästan begära det.

Sword var riktigt kul att prova då det som sagt var Martins första skapelse och har en särskild plats i historien. Den var en riktigt trevlig, balanserad och frisk whisky. Prova den gärna om du har chansen, men den är svår att hitta då den endast såldes på destilleriet och i Taiwan.


Sword, mycket trevlig whisky.


© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.