Single Malt Monday no. 22

Diageo - Trippin' with Talisker
4 september 2017

Då var en skön sommar nästan slut, och vi hade väl alla önskat lite mer sol och värme men jag hoppas att ni alla haft en skön ledighet i alla fall. Men nu är det dags för Single Malt Monday igen!

Under sommaren föredrar i alla fall jag lite lättare och fruktigare whisky, men nu när hösten närmar sig vill jag helst ha lite mer karaktär och gärna lite rök. Så det passar verkligen bra att på denna provning få borra ner sig i sortimentet gällande Talisker. Riktigt kul då Talisker 10 YO tidigt blev en av mina huswhiskies och jag har alltid en flaska i skåpet.

På plats var Mira C Saarinen, Account Manager på Diageo. Dagen till ära fick vi dessutom träffa Emma Reid, ny i rollen som Talisker Brand Ambassador för Norden men knappast ny inom branschen, som höll i dagens provning. Emma som växte upp i Speyside har hunnit jobba många år med whisky, bland annat som tourguide på Glenfiddich och Aberlour Visitor Centre, som då blev utnämt till Best Visitor Attraction. Hon har också jobbat på Gordon MacPhail och hållit provningar i deras Whisky Room så är det någonting Emma verkligen kan så är det whisky.

Emma berättar om Taliskers historia, allt från starten 1830 via alla ägarbyten, att man slutar med trippeldestillering (1928), branden som förstör både stillhouse och pannor (1960) och att Talisker 10 blir en av Classic Malts of Scotland 1988. Emmas intresse för whisky skiner verkligen igenom och känns genuint. Ser fram emot fler provningar med henne.


Från vänster Mira, Emma och jag.

Med i kvällens lina är hela Taliskers standardsortiment inklusive nyheterna från 2013, Storm, Dark Storm och Port Ruighe.

Nåväl, nu kör vi igång...


Kvällens lina.

Talisker Skye NAS 45,8%.
399:- på Systembolaget
Lagring: Bourbon cask.
Färg: Bärnsten.
Doft: Lite rök, lite malt, lite hö samt gräs och honungssötma.
Smak: Lite rök, lite ek, marmelad och citrus.
Avslut: Kort-medel, lite ek.

Talisker Storm NAS 45,8%
429:- på
Systembolaget
Lagring: Bourbon cask.
Färg: Bärnsten.
Doft: Rök, honung, apelsin och mörk choklad (Romerska Bågar).
Smak: Rök, honung, Romerska Bågar och lite salmiaksälta.
Avslut: Kort-medel och lite ekig, fyllig och lite oljig munkänsla.

Talisker 10 YO 45,8%
419:- på
Systembolaget
Lagring: 10 år på bourbonfat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Malt, lite rök, lite ek, skumbanan och citrus.
Smak: Lite Rök, honung, fruktcocktail och lite pepprig.
Avslut: Kort-medel, lite ek.

Talisker Dark Storm NAS 45,8%
Travel Retail cirka €40-50
Lagring: Hårt kolade bourbon cask.
Färg: Bärnsten.
Doft: Lite rök, honung, marmeladkulor och lite hö och gräs. Förvånad att denna har en försiktigare doft än sitt syskon Storm.
Smak: Askrök, ek, citrus, hö och gräs samt salmiak. Det denna tappade i doft tar den igen i smak, detta är Storm på steroider, om man gillar det eller inte är en fråga om tycke och smak.
Avslut: Kort-medel, ek och askrök.

Talisker Port Ruighe NAS 45,8%
499:- på
Systembolaget
Lagring: Bourbon cask med finish på Ruby portfat.
Färg: Bärnsten med en roséton.
Doft: Lite rök, söta röda bär samt druvor och honung.
Smak: Lite Rök, lite ek, portvinssötma, en lite sur ton som av överjästa bär.
Avslut: Kort-medel, lite ek och vinsötma.

Bonusdram #1
Royal Lochnagar Destillers Edition 2000-2012 40%
Äldre version, slutsåld på Systembolaget.
Lagring: 12 år Bourbon cask och finish på Muscatfat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Russin, päron och lite blöt kartong.
Smak: Ek, päron och fruktcocktail.
Avslut: Medel, ekig.

Bonusdram #2
Singleton Tailfire NAS 40%
329:- på
Systembolaget
Färg: Ljus bärnsten.
Doft,: Marmelad, honung och sultanrussin.
Smak: Lite ek, honung, marmelad, citrus och örter.
Avslut: Medel, ekig.

Vatten eller inte?
I kvällens lina föredrar jag alla utan vatten, och särskilt dom två bonusdrams vi fick som "bara" har en ABV på 40%.

Kvällens favoriter
Jag hade redan provat tre från kvällens lineup sedan tidigare, 10 YO, Dark Storm och Port Ruighe, där 10.an är en gammal favorit och Port Ruighe snabbt blev en ny favorit när den kom ut.

I denna Taliskerprovning finns ingen förlorare, förvånande stark och jämn lina, det känns kul att Talisker förvaltat det jag från början gillade med 10 YO.

Min vinnare för kvällen är Port Ruighe, är svag för portlagringar och denna levererar fortfarande. Dock hittar jag numer en lite sur ton som jag nämnde ovan och den är inte helt angenäm. Tätt därefter kommer Storm och 10 YO. Storm vinner över sitt uppumpade syskon Dark Storm tack vare en starkare helhet, Storm vinner doftmatchen men smakmässigt är de lika men ändå olika, bara en fråga om humör om man känner för lite mer tryck eller inte. Skye blev en glad överraskning och känns som en perfekt rökig sommardram, brukar föredra icke rökigt på sommaren men tycker denna med sin lite lättare rök känns som ett bra val en ljummen sommarkväll. Båda bonusarna vi fick var trevliga men dom hamnade lite i skymundan mot de rökiga och starkare kombattanterna.


Kvällens bästa.

Hoppas att ni blir inspirerade av att prova några fler från Talisker efter att att ha läst detta. Nästa Single Malt Monday blir Amrut, och det ser jag verkligen fram emot.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.