Single Malt Monday no. 3
Macallan
3 mars 2015

Fem stycken Macallan provades.

Provningen hölls av Martin Markvardsen från Edrington. Martin berättade om Macallans historia, produktionen med allt från eken i tunnorna till hur Sherryn påverkar finishen.


Martin Markvardsen, Edrington.

Macallan 12 YO Fine Oak
En trevlig standardwhisky men inte mer. Ek och blygsamma toner av torkad frukt.

Macallan 18 YO Fine Oak
Ett klart steg upp från 12-åringen. Riktigt trevlig med toner av citrus och kryddor, bra balans med ek.

Macallan Amber
En helt annan whisky än 12-åringen och 18-åringen. Klart påverkad av lagringen på andra fat. Vaniljfudge och citrus hittas.

Macallan Sienna
Riktigt trevlig whisky och ett tydligt steg upp från Amber men ändå klart släktskap. Mer prisvärd än Ruby. Här kommer torkade sultanrussin in som komplement till vanilj och citrus i bra balans.

Macallan Ruby
WOW vilken whisky!! Gillar denna skarpt. Komplex med toner av bränt socker, vanilj och torkad frukt. Och fantastiskt avslut...

Kvällens favoriter
Helt klart Ruby. 18 YO och Sienna är också riktigt fina men når inte upp till Ruby som passar min tunga perfekt.
Mest prisvärd i detta sällskap är dock Sienna med ett pris på Systembolaget på 751:- medan 18 YO kostar 1 495:- och Ruby 1 495:-

Kvällens bonusdram
Idag fick vi chansen att prova en 30 YO Bunnahabain från '78, en Cask Strength på 52.3%. Denna biter ifrån rejält och behöver en del vatten och luft för att lugna sig. Jag gillar Bunna i vanliga fall men denna blir jag inte riktigt vän med, särskilt efter att ha provat whisky som Macallan 18 YO och Ruby precis innan. Kan tänka mig att dricka denna Bunna efter att ha varit ute en kylig höst/vinterdag och behöver snabb värme.

 

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.