Single Malt Monday no. 5
Glenmorangie & Ardbeg
4 maj 2015

Detta var den sista Single Malt Monday innan sommaruppehållet. Fem stycken Glenmorangie och två stycken Ardbeg provades dagen till ära. Från Glenmorangie provades Original, Nectar d'Or, Tusail, Signet samt Quinta Ruban som en liten bonus. Från Ardbeg provades TEN och Kildalton 2014.


Kvällens lineup.

David Francis, Whisky Ambassador från Moët Hennessy håller i provningen och berättar om destillerierna, produktionen och om de olika dryckerna vi provar. Det som verkligen står ut vid denna provning är att David har med sig både ett Whisky Aroma Kit och en The Ardbeg Haar, en sorts "rökmaskin". där man kunde "smaka" på Arbeg TEN i gasform. David hade också med sig de olika filtren som används vid filtreringen om det nu rör sig om en filtrerad whisky. Det diskuterades naturligtvis om man kan känna det i smaken eller inte. David presenterade också allt utan hjälp av PowerPoint, tack för det


David Francis -
Whisky Ambassador Moët Hennessy.

Glenmorangie Original 10 YO 40%
En riktigt trevlig och prisvärd standardwhisky.
Doft: Fräsch, citrus och vanilj.
Smak: Fruktig och lite ek, viss sötma men ganska kort i smaken.

Glenmorangie Nectar d'Or Suternes Cask Extra Matured 12 YO 46%
De sista två åren på Sauternes fat.
Doft: Härlig "varm" doft av sultanrussin, bränt socker och en liten hint av "Cognac"...
Smak: Fruktig, druva och citrus samsas tillsammans med honung. Avslutet lite "torrt" och antagligen ett arv från vinfaten. En riktigt trevlig whisky.

Glenmorangie Tusail 46% NAS
Detta är den senaste och 6:e i den populära Private Edition serien där storheter som Sonnalta PX och Ealanta tidigare släppts. Till Tusail har man använt sig av ett annat sorts korn än vanligt. Det heter Maris Otter och används oftast till tillverkning av Ale. Hur har detta då påverkat smaken?
Doft: Ganska frisk och lätt, toner av lime, vanilj, skumbanan och eventuellt lite viol?
Smak: Precis som doften rätt frisk. Fruktig med toner av päron och vanilj. Denna whisky får mig att tänka tillbaka på det tidigare släppet Astar fast med en mycket lägre alkoholhalt. Jag tror att denna whisky kan dela dess drickare i gilla/inte gilla på ett helt annat sätt än tidigare släpp i Private Edition serien. I min mun är detta en av de svagare släppen i serien.

Glenmorangie Signet 46% NAS
Wow vilken whisky!!! Här har man använt sig av Chocolate barley malt och det märks i både doft och smak. Flaskan samt förpackning måste också särskilt omnämnas som en av de finare i denna prisklass. Korken med sin metalltopp och den pianolackade förpackningen där locket kan användas som fat till flaskan ger verkligen ett exklusivt intryck.
Doft: Härliga söta toner, choklad, kaffe, sultanrussin och bränt socker...
Smak: En klar favorit, en helt annan klass mot de tidigare. Den här är mer elegant och komplex. Torkad frukt i form av sultanrussin och dadlar, sherry samsas med kaffe och mörk choklad.

Ardbeg TEN 46%
Lagrad på både bourbon och sherryfat. Denna standardwhisky behöver väl knappast någon mer introduktion. Den togs fram ganska spektakulärt genom fyra olika releaser - Very Young, Still Young, Almost There och slutligen Renaissance, efter att destilleriet öppnat igen efter åratal i malpåse. Denna slutliga utgåva älskas idag av Ardbegfans världen över.
Doft: Här samsas rök, torv och salmiak i en väldigt karakteristisk doftvägg.
Smak: Lika påtaglig som doften, rök, torv, och viss sötma från citrus. En viss sälta. Tänker på basturökt sidfläsk i avslutet som hänger kvar en stund. En fantastisk standardwhisky!!!

Ardbeg Kildalton 2014 46% NAS
Har varit lagrad på både 1st och 2nd filled sherry och bourbon fat. En ganska högt prisad whisky där delar av intäkterna går till välgörande ändamål på Islay.
Doft: Här hittas rök, torv, vanilj och salmiak.
Smak: Klart släktskap med TEN men lite "snällare" och rundare. Här hittar vi rök, torv, citrus och lite ek. Och även här sälta a la basturökt sidfläsk som i TEN. Tror att jag upprör en hel del Ardbegfans när jag säger att jag föredrar denna framför TEN men så är det ju med smak, den är olika och jag föredrar den lite mer tillbakalutade och avrundade smaken. Mer prisvärd? Nej. Godare? Ja...

Vatten eller inte?
Föredrar faktiskt alla förutom Tusail utan vatten. Tusail behöver öppnas upp lite mer för att bli riktigt bra och t.e.x Original blir direkt blaskig med vatten.

Kvällens favoriter
En fantastisk lineup dagen till ära. Glenmorangie Signet och Ardbeg Kildalton 2014 får dela på förstaplatsen före Glenmorangie Nectar d'Or/Quinta Ruban samt Ardbeg TEN. Sist Glenmorangie Original, som verkligen inte är en dålig whisky men kommer sist i jämförelse med dessa.

Kvällens bonusdram
Idag fick vi chansen att prova ytterligare en Glenmorangie, mycket tack vare att detta är en av Davids favoriter i standardsortimentet, nämligen Quinta Ruban Port Cask Extra Matured 12 YO på 46%. Denna  är slutlagrad de sista två åren på Portvinsfat. Detta är en riktigt trevlig whisky där tonerna från Portvinet passar perfekt till grunden från Original. Portvinet ger en värme och smaken av röda druvor är perfekt. En whisky helt i min smak.

Whisky Aroma Kit
David hade med sig detta fantastiska kit med olika dofter som kan hittas i whisky. Hela meningen med detta är att hjälpa testaren utveckla sina sinnen. Varje doft är isolerad och unik, t.e.x rök doftar enbart rök och smör är helt isolerad från andra dofter. Alla på provningen fick gissa vad doftstickorna var doppade i och det var inte helt lätt att komma på vilken doftpartikel som det handlade om. T.e.x var det som jag uppfattade som godiset "Kolaböna" faktiskt smör...


Whisky Aroma KIt.

Hvar
Detta var också ännu en riktigt trevlig bonus till provningen. Alla fick chansen att "smaka" på Ardbeg Ten i gasform. Denna "rökmaskin" som bär samma namn som dimman på Islay är riktigt intressant och blev en riktig snackis och stämningshöjare för oss som provade.


Bild 1 - David presenterar The Ardbeg Haar.
Bild 2 - En av kvällens deltagare testar "rökmaskinen".


David Francis, Jeff Horowitz och jag.

 

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.