Single Malt Monday no. 6
Glenlivet & Aberlour
7 September 2015

4 stycken Glenlivet och 3 stycken Aberlour provades denna första Single Malt Monday efter sommaruppehållet, under namnet Pearls of Speyside.

Glenlivet 12 YO, 16 YO Nadurra, 18 YO och slutligen som bonus 17 YO Single Cask Edition. Från Aberlour provades 12 YO, 16 YO och a'Bunadh batch #50.

Olof Noreus, representant från Pernod Ricard håller i kvällens provning. Han berättar om båda destillerierna, produktionen såväl som om de olika dryckerna vi provar. Han beskriver bland annat hur pannornas utformning påverkar destillatet. Det blir också en liten diskussion om huruvida kylfiltrering påverkar smaken eller inte. Stämningen är lättsam och förväntansfull efter det långa sommaruppehållet.


Olof Noreus på Pernod Ricard.

Ordningen blir följande, Glenlivet 12, Aberlour 12, Aberlour 16, Glenlivet 18 följt av de två starkare syskonen, Glenlivet 16 Nadurra och Aberlour a'Bunadh.


Kvällens lineup.

Glenlivet 12 YO 40%
Lagrat på Amerikanska bourbonfat. Detta är en riktigt trevlig och i mitt tycke prisvärd standardwhisky. En bästsäljare för Glenlivet i USA och det kan man förstå.
Doft: Druvor/russin och lite blommiga toner.
Smak: Citrus, druva, honung samsas med lite ek och vanilj. Detta är en mjuk, lätt och citrusaktig sommardram.

Aberlour 12 40 %
12 YO 1st & 2nd fill Sherry, Oloroso blandas med 12 YO Bourbon. Detta är en bästsäljare i Frankrike.
Doft: Detta är någonting helt annat än Glenlivet. Mustighet med sherry och bränt socker. Föredrar faktiskt doften från denna jämfört med det äldre syskonet 16 YO.
Smak: Även här mycket mustigare och sötare än Glenlivets 12 YO. Bränt socker, sultanrussin och chokladtoner. Kanske lite crème brûlée? Avslutet är sött och mjukt. En trevlig instegsdram från Aberlour.

Aberlour 16 YO 40%
16 YO 1st & 2nd fill Sherry, Oloroso blandas med 16 YO Bourbon.
Doft: Söt, fruktig (plommon) och lite ek. 
Smak: Sherry, "druvskal" och fruktighet. Vet inte vad jag skall tycka om denna, är den verkligen ens bättre än 12 YO?

Glenlivet 18 43%
Lagrad på både Bourbon och Olorosofat (ca 10-15%)
Doft: Vanilj, citrus, sockervadd och fänkål samsas i denna eleganta dram.
Smak: Fruktighet som gröna druvor och äpplen tillsammans med vanilj och viss ek. Skrattar lite för mig själv när jag upptäcker fänkål även i smaken, bordsgrannen håller igenkännande med. Denna gillar jag verkligen!! Detta har länge varit en av mina huswhiskys och är i mitt tycke prisvärd med sina 599:- på Systembolaget.

Glenlivet 16 YO Nadurra (som betyder Naturlig på Gaeliska) 55,5%
Vi provar den starkare varianten och den bästa enligt Olof. Tyvärr är den slutsåld på Systembolaget och kommer att ersättas av en annan inom kort.
Doft: Släktskapet känns igen, vanilj och citrus samsas i denna lite starkare variant där även spriten gör sig påmind i doften.
Smak: I smaken liksom i doften känner vi citrus och vanilj men även gröna äpplen. En riktigt bra standardwhisky! Bara att hoppas att efterföljaren är minst lika bra.

Aberlour a'Bunadh batch 50 59,6%
NAS som har varit lagrad på 1st fill Olorosofat. En ganska högt prisad whisky och delar av intäkterna går till välgörande ändamål på Islay.
Doft: Detta är en sherrybomb med sultanrussin och bränt socker i massor.
Smak: Det som hittas i doften återfinns i massor även i smaken, en klar favorit!! Dessutom ett klart steg upp från både 12 YO och 16 YO enligt mig.

Vatten eller inte?
Tycker att de Glenlivet vi provar är bra som de är medan Aberlour 12 och 16 vinner på några droppar vatten. Lite kluven till om a'Bunadh skall vattnas eller inte.

Kvällens favoriter
En fantastisk lineup dagen till ära. Glenlivet tar hem matchen ikväll. Kvällens bonusdram 17 YO Single Cask Edition tar hem förstaplatsen före Glenlivet 18, Glenlivet Nadurra och Abelour a'Bunadh. Aberlour 12 YO och 16 YO är absolut inga dåliga whiskies men kommer sist i jämförelse med de andra och jag tycker nog att 12 YO är minst lika bra som 16 YO om inte bättre.


En mycket bra lineup denna afton.

Kvällens bonusdram
Denna afton fick vi chansen att prova ytterligare en Glenlivet, en 17 YO Single Cask Edition. Lagrad på 2nd fill Sherry butt. Det är första gången jag får bekanta mig med en dram från denna serien. Den är på hela 57,5% men lyckas ändå vara riktigt behaglig även utan vatten. Precis som sina syskon hittar vi citrus och äpplen men även en del russin, och sherryfaten har gjort gott för denna buteljering. Detta blir en av kvällens vinnare!!!


Kvällens bonusdram. En höjdare!


Jag och Olof Noreus.

Jag ser verkligen fram emot nästa Single Malt Monday den 5 oktober, där temat är Balvenie och whiskies som 21 YO, 30 YO och TUN 1509 skall provas.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.