Single Malt Monday no. 7
Balvenie
5 oktober 2015

Det här var den andra Single Malt Monday efter sommaruppehållet. Vi provade Balvenie under det slagfärdiga namnet Balvenie Bash.
Kvällen till ära skulle hela Balvenies sortiment från Systembolaget provas - Balvenie 12 YO DoubleWood, 17 YO DoubleWood, 21 YO PortWood, TUN 1509 Batch 2 och 30 YO. Glenfiddich 21 YO togs in som ersättare för den uteblivna Balvenie 16 Carribean Wood.

Rasmus Harnell, representant från Nigab håller i kvällens provning. Han berättar om moderbolaget William Grant & Sons samt om Balvenie Distillery och dess produktion. Bland annat om fatproduktionen och att Balvenie är ett av de få destillerier som fortfarande golvmältar sitt korn. Rasmus berättar dessutom en del om den långa traditionen från William Grant & Sons som är världens 3:e största whiskyproducent och naturligtvis då om Balvenies plats i den familjen.

En kul detalj denna afton är att vi får små "provningskort" med bild och lite information om varje whisky vi skall prova.

Vi provar kvällens whiskies i följande ordning - Balvenie 12 YO DoubleWood, Glenfiddich 21 YO, Balvenie 17 YO DoubleWood, Balvenie 21 YO PortWood, Balvenie TUN 1509 Batch 2 och slutligen Balvenie 30 YO.

Balvenie 12 YO DoubleWood 40%
Lagrat minst 12 år på amerikanska bourbonfat samt slutlagring på europeiska Oloroso sherryfat, ca 4-6 mån. Detta är en av mina favoritstandardwhiskies och jag ser alltid till att ha en flaska hemma.
Färg: Bärnsten.
Doft: Vanilj, bränt socker och ek.
Smak: "Lätta" druvor, vanilj och citrusfrukter.
Avslut: Lätt och ganska kort, "druvskal".

Glenfiddich 21 YO Gran Reserva 40%
Lagrat minst 21 år på amerikanska bourbonfat och europeiska sherryfat samt slutlagring på romfat från Karibien, ca 4-6 mån. Denna whisky fick ersätta Balvenie 14 YO Carribean Cask som tyvärr inte fanns att tillgå för provningen.
Färg: Bärnsten
Doft: Mycket frukt och skumbananer...
Smak: En del ek och tropiska frukter.
Avslut: Medellångt avslut med viss ekighet och läder.

Balvenie 17 YO DoubleWood 43%
Lagrat minst 17 år på amerikanska bourbonfat samt slutlagring på europeiska Oloroso sherryfat, ca 4-6 mån. Här får vi definitivt mer karaktär jämfört med det yngre syskonet.
Färg: Bärnsten.
Doft: Sultanrussin, vanilj och fikon.
Smak: Ek, bränt socker, sultanrussin, fikon, citrusfrukter och vanilj samsas med läder i denna djupa och komplexa whisky. Vi kommer överens om att detta är en riktigt fin "cigarrwhisky". Dock dubbelt så dyr som sitt 5 år yngre syskon. Frågan är om den är värd det?
Avslut: Medellångt med viss ekighet.

Balvenie 21 YO PortWood 40%
Lagrat minst 21 år på amerikanska bourbonfat och sedan slutlagrat på portvinsfat. Vilket portvin det rörde sig om frågade vi men fick tyvärr inget svar. Detta var en favorit innan provningen, spännande att se hur den står sig mot sina syskon.
Färg: Bärnsten.
Doft: En tydlig portdoft och mogna röda druvor.
Smak: En djup smak med mörka mogna druvor, kanel, läder och viss ekighet.
Avslut: Medellångt, runt avslut med en viss torrhet.

Balvenie TUN 1509 Batch 2 50,3%
En VAT från inte mindre än 36 olika fat!! Detta är en efterföljare till hela 9 batcher av TUN 1401 och en batch TUN 1509.
Färg: Bärnsten.
Doft: Oj vilken doft!!! Går nästan inte att sluta dofta på denna. Bränt socker, vanilj, sultanrussin, läder, kanel och citrusfrukter i en komplex blandning.
Smak: Svårt att inte hitta olika smaker i denna. Alla de vaniljstarka noterna från bourbon och sherry i en oerhört välkomponerad blandning, som ett fyrverkeri som blommar upp igen och igen med nya smaker. Kvällens stora favorit!!!
Avslut: Medellångt till långt, väldigt elegant och komplex.

Balvenie 30 YO 47,3%
Lagrat minst 30 år på amerikanska bourbonfat och europeiska sherryfat. Inte varje dag man provar en så här exklusiv whisky, hela 5299:- på Systembolaget så det är inte många plånböcker som den passar.
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Sherry, sherry och så ännu mera sherry. Creme Brülee, vanilj och ek. En riktigt trevlig doft men dock inte riktigt lika tilltalande som TUN.
Smak: Här hittar vi mörka mogna druvor, vanilj och ek och kanske lite Port? En mycket elegant och komplex whisky som tyvärr hamnar lite i skymundan av TUN som är mer direkt. Dock mycket bättre än jag minns den från en provning för några år sedan då jag faktiskt blev besviken.

Vatten eller inte?
Tycker inte någon av dessa skall vattnas, provade några droppar på slutet men det blev definitivt inte bättre. Det tog dessutom emot lite extra att vattna de dyra dropparna av 30 YO...

Kvällens favoriter
En fantastisk lineup från Balvenie och Glenfiddich provades ikväll. Glenfiddich 21 YO som säkerligen är alldeles enastående i annat sällskap får se sig slagen av flera av Balvenie. Bäst är TUN 1509 som är mer direkt än den något mer återhållsamma 30 YO, och om man tar med priset i beaktning så vinner den med hästlängder. 21 YO PortWood kvalar in på tredje plats före 17 YO DoubleWood och Glenfiddich 21 YO på delad fjärdeplats. På en hedersam sistaplats kommer 12 YO DoubleWood men i denna provning finns ingen förlorare för alla är riktigt bra för sitt segment.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.