24 och 27-29 september
samt 4-6 oktober 2018
Plats: NackaStrandsMässan, Stockholm 
Ett reportage i tre delar av
Johan Blom.

Del 2
Besökare

Då var det dags att ta på sig whiskykavajen igen efter sommaruppehållet, och suget att få prova årets nyheter samt att träffa alla goa whiskyvänner igen har vuxit sig starkt under sommaren. Suget blev än större när en inbjudan till att sitta med i årets whiskyjury landade i brevlådan. En otrolig ära!! Inbjudan gällde för alla tre dagarna men tyvärr kunde jag enbart vara med den första dagen då jag redan var inbokad på en kurs med mitt nya jobb. Synd att jag inte kunde vara med alla tre dagarna men så kan det vara ibland.

Förra året skrev jag ett reportage i två delar men iom mitt nya uppdrag som jurymedlem blir det denna gång ett reportage i tre, jury, besökare och utställare. Hoppas att jag kan ge er en uppfattning av känslan i detta fantastiska arrangemang kallat Stockholm Beer and Whisky, som i år firar sitt 27:e år som en av världens största i sitt slag.

Trevlig läsning.

Del 2. Besökare
Vecka 1, torsdag 27:e september.

Redan varm i kläderna från i måndags så flyter färden från Uppsala mot Nackastrandsmässan på bra. Jag hämtar ut min pressackreditering och hejar på alla whiskyvänner som redan är på plats i väntan på att pressvisningen ska börja. Precis som förra året hälsar Marianne Wallberg, VD NackaStrandsMässan och Stockholms Öl & Vin AB, och Heléne Reuterwall Thideman, PR & Marketing Manager NackaStrandsMässan alla välkomna till den 27:e mässan i ordningen. Och precis som förra året är det en mycket familjär stämning och de flesta känner igen varandra sedan tidigare.


Marianne Wallberg och Heléne Reuterwall
Thideman hälsade alla välkomna.

Marianne och Heléne presenterar nyheter och ambitionerna för i år samt presenterar några av utställarna, High Coast Distillery som presenterar den nya Dálvve och Mackmyra som visar upp nya Vinterglöd. Även Loch Lomond är på plats och visar stolt upp The Claret Jug som ett bevis på sitt samarbete med The Open. De har även med sig sin 15yo som vi får smaka på, riktigt trevlig och smårökig dram och måste anses vara prisvärd med sina 459:- på Systembolaget. Även i år är ambitionen att ha en högre kvalitet och trivsel och man hoppas stanna på cirka 37 000 besökare. Som vanligt presenterar en del öltillverkare sina nyheter och vi får smaka en världsnyhet från Houblonde, världens första Dynamized Beer, kan inte direkt gå in på vad det innebär men smakerna skall i alla fall frigöras på ett helt nytt sätt. God var den i alla fall.


High Coast Distillery
presenterar sin nya Dálvve.


Världens första Dynamized Beer.

Men nu är det dags att köra igång och besöka mässan efter en matig macka tillsammans med vännerna på WhiskyABC, kul att träffa alla igen. Tar en sväng ned till det sköna gänget hos Edrington och börjar med att prova årets Laphroaig 25, wow vilken whisky!! En fin rök tillsammans med en viss sötma och lite nyklippt gräs och örtighet. Skulle gärna prova denna mot förra upplagan men den finns tyvärr inte på plats. Denna kommer att fasas in på Systembolaget så fort den gamla tar slut. Passar även på att prova Bowmore 25yo, även den en riktigt fin whisky. Som alltid hos Edrington så finns även Macallan och Highland Park bredvid så jag kör kvällens första duell, nya Highland Park The Light ställs mot den förra The Dark. För mig är vinnaren klar, The Dark är definitivt mer i min smak, The Light har för mycket ekighet för min smak, något som jag mer och mer insett på senaste tiden, ek skall vara en komponent och inte en huvudingrediens, men smaken är olika. Får även den femte flaskan i Highland Park The Keystone Series signerad av Martin Markvardsen, han är alltid lika generös och tar sig tid.


Ett härligt gäng.


Laphroaig 25. Säger bara wow !


Highland Park Dark vs. Light.
Vinnare är Dark, enligt mig.

Går vidare från Edrington till grannen Mackmyra vars ena nyhet är privatfat med Portvinsfat. Kör kvällens andra duell mellan Mackmyra Reserve Port Cask elegant och rökigt recept. Och för mig vinner det orökiga och eleganta receptet. Skulle gärna jämföra alla tre mot varandra någon gång under lugnare former. Hälsar sedan på hos Bacardi och den alltid lika glada Erland Gunnarsson i deras monter med bla a Aberfeldy och Craigellachie där jag dessutom oväntat blir tillfrågad om att jobba dagen efter, förvånande men riktigt kul att få frågan! Klart man ställer upp. Provar igenom sortimentet och mina favoriter är definitivt Aberfeldy 21 och Craigellachie 17, bara synd att ingen Single Cask fanns på plats. Kommer i alla fall att blir riktigt kul att representera denna lina i morgon.


Nyhet från Mackmyra.

Går vidare till Glenfiddich och får äntligen prova Winter Storm, vilken fantastisk whisky!! Riktigt bra och finstämd whisky, helt i min smak, måste försöka få tag på en flaska. Visste inte vid denna tidpunkt att just denna skulle vinna Best in Show... Definitivt en av mina topp tre från juryprovningen. Springer bokstavligen vidare till Ardbeg för en exklusiv provning med Distillery Manager Michael Heads men får reda på att han är försenad så jag går vidare till Värmdöbryggeri och hälsa på ölvännen Ludvig Brydolf, får smaka mycket god öl som vanligt.


Glenfiddich Winter Storm.

Går vidare till vännerna hos Berntson Brands där jag jobbade förra året och dragplåstret är naturligtvis deras nya range från Old Pulteney men framför allt Allt om Whiskys stipendiebuteljering som Helena Pettersson och Martin Ahlquist valt ut. De två tidigare buteljeringarna var fantastiska och förväntningarna är höga på denna och jag behöver inte bli besviken, vilken fantastisk whisky!! Nu återstår bara att få jämföra denna mot de två föregångarna. Även nykomlingarna Huddart, 15yo och 18yo är riktigt bra. Också riktigt kul att få chansen att träffa deras Distillery Manager Malcolm Waring.


Ett härligt gäng i Berntson Brands monter.


Årets Allt om Whisky-stipendiater
Helena Pettersson och Martin Ahlquist.

Går vidare till Bryggeriet Ångkvarn och rensar paletten med en fantastisk Hallonsaison, brukar inte gilla denna typ av öl men detta var riktigt bra. Får hoppas att Erik Bennbom mfl blir lika lyckosamma i prisutdelningen denna gång. Hos Symposion och Nikka får jag äntligen prova Yoichi 20yo, WOW vilken whisky, svårt att hitta fel på denna förutom priset, två centiliter kostar som en hel flaska brukswhisky. Provar även en 30yo Tamdhu, även den riktigt bra.  Hittar en doldis och gammal favorit hos Galatea, Signatory Vintage-buteljeringen av Longmorn 17yo, sjukt bra.


Yoichi 20yo, ojojoj vilken whisky...

Hos Balvenie provar jag Thirty Years, riktigt bra som alltid men jag föredrar faktiskt deras TUN som nu är inne på batch 5 om man tar med priset i ekvationen, men där är batch 2 fortfarande min favorit av 1509 versionen.

Jag avslutar min dag med att besöka Ardbeg igen och nu är Destillery Manager Michael Heads äntligen på plats för en exklusiv provning, otroligt kul att få den möjligheten. Mickey är otroligt lättsam och karismatisk och man känner verkligen av hans passion för whisky, jag får efter provningen en kort intervju som jag återkommer med senare. Vid dagens provning får vi prova Ardbegs standard lineup, TEN, An Oa, Corryvreckan och Uigeadail. Bara dessa är nog en av whiskyvärldens starkaste standard lineups men denna gång kompletteras de av helt fantastiska Twenty Something, både den förra releasen 23yo men även den nya 22yo. TEN är en fantastisk och stabil ingångswhisky till denna lina. An Oa är ett fint komplement mellan TEN och Corryvreckan, men Corryvreckan och Uigeadail är definitivt mina favoriter och beroende på dagsform föredrar jag den ena eller den andra. När det kommer till Twenty Something pratar vi om en helt annan klass men även en helt annan prislapp. Båda väldigt fina och komplexa men om jag måste välja så föredrar jag 23yo med en mer harmonisk smak. Och om jag hade blindprovat så hade jag gissat att 22yo hade minst 5% högre ABV än 23yo trots att de har nära exakt samma alkoholhalt. Jag tror att dom som gillar lite mer tryck i whiskyn kommer att uppskatta 22yo
bättre.


Mycket karismatiska Mickey Heads.

Tre favoriter
Otroligt svårt att välja tre favoriter i år då det var så många bra whisky men gör ett försök Glenfiddich Winter Storm, elegant och finstämd med alla dom ingredienser som jag gillar, Best In Show 2018 säger iofs allt. Nikka Yoichi 20yo, otroligt komplett, komplex och elegant Laphroaig 25yo/Ardbeg Twenty Something 23yo, Kan tyvärr inte välja mellan dessa två, båda fantastisk bra rökig whisky, ingen komponent tar över utan samarbetar. Vore kul att jämföra dessa i en duell.

Trött i fötterna och paletten så är mässan över för denna gång som besökare. I morgon är det nya tag som utställare. Det finns så otroligt mycket att prova och man kan inte ens prova en bråkdel. Och som vanligt har man förmånen att få träffa så otroligt många trevliga vänner och likasinnade under dagen, det är detta som gör detta intresse så otroligt vanebildande, STORT TACK till er alla!! Ingen nämnd ingen glömd....Älskar er!!

Hoppas att ni gillade detta reportage och kanske hittade ni samma eller någon annan favorit på mässan, berätta gärna...sharing is caring.

Tredje och sista delen i detta reportage blir som utställare.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.