24 och 27-29 september
samt 4-6 oktober 2018
Plats: NackaStrandsMässan, Stockholm
Ett reportage i tre delar av
Johan Blom.

Del 3 Utställare

Då var det dags att ta på sig whiskykavajen igen efter sommaruppehållet, suget att få prova årets nyheter samt att träffa alla goa whiskyvänner igen har växt sig starkt under sommaren. Suget blev än större när en inbjudan till att sitta med i årets whiskyjury landade i brevlådan. En otrolig ära!! Inbjudan gällde för alla tre dagarna men tyvärr kunde jag enbart vara med den första dagen då jag redan var inbokad på en kurs med mitt nya jobb. Synd att jag inte kunde vara med alla dagarna men så kan det vara ibland.

Förra året skrev jag ett reportage i två delar men iom mitt nya uppdrag som jurymedlem blir det denna gång ett reportage i tre, jury, besökare och utställare. Hoppas att jag kan ge er en uppfattning av känslan i detta fantastiska arrangemang, Stockholm Beer and Whisky, som i år firar sitt 27:e år som ett av världens största i sitt slag.

Trevlig läsning.

Del 3. Utställare
Vecka 1, lördag 29:e september.

Otroligt kul att få förfrågan och möjligheten att jobba som utställare även detta år. Hade från början enbart planerat och tänkt att enbart vara besökare men det blev till slut tre besök på mässan, även som jurymedlem och utställare, riktigt kul! När Erland Gunnarsson från Bacardi ställde frågan i torsdags var svaret inte svårt. Bacardi äger John Deward & Sons som i sin tur äger bl a Dewars, Deveron, Aberfeldy och Craigellachie, så det är dessa märken och destillerier som jag fått förmånen att representera denna dag. Riktigt kul att få jobba med Erland och Petra från Bacardi och även whiskyvännen Iain Anderson från WhiskyABC, ett riktigt bra team. Dewars 12yo är en förvånandsvis len och fint avstämd blend som jag gärna skulle vilja prova mot t.e.x. Famous, Chivas och Highland Queen, för mig är den bättre än Deveron 12yo där eken tar överhand och känns mer spretig.


Ett härligt gäng.

Aberfeldy hade med 12yo, 16yo samt 21yo där 12yo är en fin instegswhisky och 16yo är den kraftfullaste med mycket smak och ekkaraktär. 21yo har mycket smak men mer i harmoni och riktigt fin. Erland hade även med en specialare i form av en 16yo som slutlagrats på Madeirafat, riktigt fin, och mer i min smak än den vanliga 16yo. Alla Aberfeldy är ganska söta och passar inte alla, därför är just Craigellachie ett bra komplement i  montern.


Erland gör det han älskar,
berättar om sina drycker.

Craigellachie representerades av 13yo och 17yo, tyvärr ingen Single Cask denna gång. Som vanligt för Craigellachie är dessa en lite tuffare och skitigare Speyside med robusta och oljiga toner av vulk och verkstad. 13yo är som en lite bråkigare lillebror jämfört med 17yo. Jag föredrar den senare men ca 50% av besökarna föredrog den ena eller den andra. Många besökare frågade som vanligt efter rökig whisky men blev positivt överraskade när dom fick prova Craigellachie. Så några lyckades jag nog omvända. Försöker alltid vara en ambassadör för smaker när jag jobbar i monter oavsett märke och precis som förra året hos Berntson Brands föreslag jag att man provar flera olika drycker samtidigt för att sätta drycken i ett sammanhang, tex prova alla tre Aberfeldy mot varandra eller båda Craigellachie istället för att bara prova en. Hellre lite mindre av vardera men skapa en förståelse för skillnaderna mellan olika varianter från samma destilleri och vad lagring verkligen gör.


Erland doftar på whisky.


Nöjda besökare efter att ha diskuterat
whisky och provat hela sortimentet.

Om ni någonsin får möjligheten att jobba i monter skall ni verkligen ta den, det finns få sätt som är så lärorika som att jobba på denna sidan bardisken, man får frågor både högt och lågt. Roligast är ju när det kommer kunder som genuint är intresserade av att prata om smaker och upplevelser.

Återigen trött i fötterna och mässan över för i år. Ser redan fram emot nästa år. Och precis som tidigare dagar så har man fått förmånen att få träffa så otroligt många trevliga vänner och likasinnade under dagen, det är detta som gör detta intresse så otroligt vanebildande, STORT TACK igen till er alla! Ingen nämnd ingen glömd....älskar er!!!

Hoppas att ni gillade detta reportage och kanske hittade ni samma eller någon annan favorit på mässan, berätta gärna...sharing is caring.

Tack för denna gång.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.