Dalwhinnie 15 YO 43%

Dalwhinnie grundades 1897 av skottarna George Sellar och Alex Mackenzie, men togs 1905 över av en spritkoncern i New York. Efter över ett decennium i amerikanskt ägo förvärvades destilleriet åter av ett skotskt bolag. 1934 drabbades destilleriet av en omfattande brand men efter fyra år kom produktionen igång igen.1940 stängde destilleriet då andra världskriget skapat restriktioner på korn, för att öppna igen efter sju år. Destilleriet, som är beläget vid foten av berget Meall Cruaidh, titulerar sig som det högst belägna destilleriet i Skottland, 327 meter över havet och hävdar också att det är det kallaste destilleriet i Skottland med en snitt temperatur på endast 6° C.
Källa: Whiskyguiden.se

 
Doft: Aningen rökig doft med apelsin, päron och russin i en trevlig symbios.
18/25

Smak: Ganska kraftfull och med ett uns av rök. Grästoner, apelsin, honung och en svag aning av salmiak.
19/25

Eftersmak: Halvlång och rätt så smakrik och fyllig eftersmak med en viss pepparaktig känsla  i avslutet. Bör inte vattnas för mycket, då tappar den för mycket och eftersmaken blir lite "mesig".
19/25

Helhetsintryck: En helt ok Highland som håller bra klass. Kanske skulle varit aningen bättre i avslutet för att vara en 15-åring. Hyfsat pris dock. (419:-). Systembolaget: nr. 572
19/25

Betyget blir 75/100