Kininvie Anniversary 25 YO
"The First Drops"

Den 28 januari 2016 släpptes Kininvie Anniversary 25 YO. Upplagan bestod av endast 1 850 flaskor totalt i världen och av dessa kom 40 flaskor till Sverige.

Kininvie har tålmodigt lagrat whiskyn på det skotska höglandet i 25 år. En liten upplaga bestående av tre fat har omsorgsfullt valts ut av Brian Kinsman, Master Blender hos William Grant & Sons, och ett av dessa fat kommer att finnas till försäljning i Europa. Nu har det som sagt blivit dags för de första dropparna som destillerades att möta världen. Whiskyn som har lagrats omsorgsfullt sedan 1990 beskrivs kort så här: "fyllig smak med inslag av sötma från rostad ek, vanilj och karamelliserad frukt." 

Kininvie Anniversary 25 YO har en alkoholhalt på 56%. En flaska på 35 cl kostar 4 950 kronor (SB artikelnummer 40466). Nigab har importerat den till Sverige.

Jag har fått den stora ynnesten att prova denna mycket exklusiva whisky.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Mycket fruktig.

Smakrikedom
Fyllig och frisk med många lager.

Mångfacetterad
Ja, det tycker jag.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket mandel och en påtaglig sälta till en början. Sedan kommer russin, plommon, kiwi, päron och gröna druvor i en fullkomlig kaskad av dofter. På djupet finner jag saltlakrits och mera druvor. Mycket komplex och intressant whisky. Vid vattning blir mandeldoften tydligare. Dyker också upp något som jag skulle vilja benämna som fuktigt läder.

Smak: Wow. Detta är riktigt bra. Fikon och mandel varvat med riktigt behaglig smörkola. I finishen dyker det upp saltlakrits och gröna druvor. Vid vattning ett uns av kaffe i smaken varvat med en ännu tydligare ton av mandel.

Eftersmak: Mycket lång och het med fikon, mandel och saltlakrits på slutet. Vid vattning mera fruktig och något mjukare i framtoningen.

Helhetsintryck: En mycket bra whisky med flera lager som mår väldigt bra av lite vatten. Den växte ett par snäpp vid vattning. Komplex och naturligtvis närmast en fantastisk whisky, dock är prislappen givetvis tuff, om inte omöjlig att motivera. Nästan 5000 kronor för 35 cl är det ju ett fåtal personer som är beredda att hosta upp. Så är det bara.

Den här whiskyn provades 2016-01-23