Det har börjat pratas en hel del om australiensisk whisky den sista tiden (dock nästan uteslutande från Tasmanien*), och det är många som gärna skulle se att mer av den exporterades utanför Australiens gränser. Värt att notera i sammanhanget är att 2014 tilldelades Sullivans Cove French Oak Cask det prestigefyllda priset "World's Best Single Malt Whisky" av juryn i World Whiskies Awards i konkurrens med bland annat skotsk, irländsk, japansk och indisk whisky. Det var första gången ett destilleri utanför Skottland eller Japan har vunnit utmärkelsen. Så whisky kan de onekligen göra i landet "down under".

När började allt egentligen då?

Bill Lark, Lark Distillery, var mannen som år 1992 var den förste som sökte en destilleringslicens på Tasmanien sedan mitten av 1800-talet (1839 för att vara exakt). Två år senare, 1994, grundades Tasmania Distillery, som tillverkar Sullivans Cove, och de är därmed det näst äldsta destilleriet. Andra destillerier på Tasmanien som kan nämnas är Nant Distilling Company och The Overeem Distillery.

Andra australiensiska destillerier som är värda att nämna är Great Southern Distilling Company, som tillverkar Limeburners single malt, New World Whisky Distillery, som tillverkar Starward och Timboon Railway Shed Distillery.

Australiens största single malt-destilleri, Hellyers Road Distillery, grundades 1997. Samma år grundades också Mackey´s Distillery.

Totalt finns det i dag 22 licensierade destillerier i Australien (med reservation för något alldeles nystartat) och det är ju en ganska imponerande siffra, trots allt. Jag hoppas verkligen att någon inom en snar framtid börjar att importera whisky i större omfattning härifrån till Sverige. Som det ser ut i dag är det inte särskilt många whiskies som hittar hit.

Jag kommer under en period att publicera artiklar om en del av destillerierna och uppdatering kommer därför att ske kontinuerligt på denna sidan. Häng med från början.

Tasmania Distillery
Hellyers Road
Great Southern Distilling Company (and Margaret River Distilling Company)
Black Gate Distillery
New World Whisky Distillery
Nant Distilling Company
The Overeem Distillery
Lark Distillery
Bakery Hill Distillery
Belgrove Distillery
Timboon Railway Shed Distillery
Spring Bay Distillery

* Tasmanien är en ö och en delstat i Australien belägen söder om Melbourne, cirka 240 kilometer från den australiska kusten. Tasmanien är 68 332 km² stor och har ca 515 000 invånare (sep. 2014). Öns största stad och delstatens huvudstad är Hobart där cirka 210 000 av öns invånare bor.