Malmö Öl &
Whiskyfestival 2018

Malmö Öl & Whiskyfestival levererade som vanligt. För femte året i rad anordnades evenemanget på Malmömässan i Hyllie. Mycket välorganiserat och utan några egentliga svagheter att tala om. I år var det fokus på gin, såväl från större bryggerier men även lokalproducerat. Det anordnades både ginskolor och gin och tonicskolor under mässdagarna.

Det var en mycket välbesökt mässa, och stämningen var på topp under lördagseftermiddagen kring 4-5. Pratade med en hel del av utställarna, och flertalet berömde arrangörerna samt konstaterade att det var ett riktigt bra tryck under lördagen jämfört med fredagen då det hade varit betydligt lugnare.

Totalt besöktes mässan av cirka 13 500 personer under de två dagarna, och Glenn Pålsson som är projektledare för evenemanget var mycket nöjd. Nöjda var också Björn Lindell, managing partner, och Emelie Wilander, marknadskoordinator.


Från vänster ser vi Glenn Pålsson,
Björn Lindell och Emelie Wilander.

Jag inledde dagen med att prova lite Single Malt Whiskey från Skånska Spritfabriken. Om ni eventuellt funderar på e:t i whisky så är det meningen. Jan Rothman, master blender, förklarar det så här - Alla kallade whiskey med "e" från början. När skottarna hade språkreform 1909 så bestämde de sig för att stava whisky endast med "y" istället. Anledningen är inte helt klar, men det verkar vara utifrån ett lingvistiskt syfte.

Jag hade nog dock valt bort e:t. men det kan såklart finnas en poäng med den gamla stavningen. Folk hajar ju åtminstone till när de kommer fram till montern. Hur var whiskeyn då? Absolut inget fel på den. Mycket fruktig och maltig med framförallt gröna äpplen och päron i doften. Med en ABV på 62% så behövde den onekligen lite vatten både för att sansa sig samt öppna upp sig lite. Den har absolut de typiska särdragen som jag förknippar med Skånska Spritfabriken, och jag tror deras whiskey kan tilltala många dryckesintresserade.


Single Malt Whiskey från
Skånska Spritfabriken.

Färden gick sedan vidare mot Box Destilleri där jag provade kommande Quercus 2 Alba. Tycker att den var riktigt bra och med ett djup som jag saknat lite i tidigare buteljeringar. Släpps på Systembolaget fredag den 16 mars.

Kvickt vidare i vimlet och på vägen träffade jag en hel del bekantingar. Kul också att träffa en del av er som följer bloggen och som kom fram och hälsade denna lördag.

Vid Svenska Eldvatten's monter provade jag bland annat nya Single Cask Exclusives Islay från Creative Whisky Company. En Bunnahabhain som är slutlagrad på portvinsfat. Jag blev inte riktigt kompis med den dock...


Magnus Bäckström stod i Svenska
Eldvatten's monter.


Och det gjorde också Anki Ulvmåne.

Dennis Steckel, som de flesta säkert känner igen som Sveriges meste Amrutfantast, erbjöd som vanligt finfin whisky från just Amrut, och jag provade Port Pipe Peated. Den var bra, framförallt efter lite luftning och med några droppar vatten.


Dennis Steckel stod i Clydesdale's monter
och häller här upp en Amrut (troligtvis).

Angela Friberg stod också
i Clydesdale's monter.

Evert Holmberg, Martin Tjäder och Frida Birkehede stod i Berntson Brand's monter och erbjöd bland annat Old Pulteney, Speyburn och anCnoc. Jag provade 18-åriga anCnoc samt 23 YO Old Pulteney. Bägge var riktigt bra. Framförallt blev jag faktiskt överraskad av anCnoc, som jag inte tidigare har varit så särskilt imponerad av.


Kul att träffa Evert Holmberg.
Det blir inte så ofta, tyvärr.


Frida Birkehede, som vanligt
på ett strålande humör.

Efter detta blev det en vända förbi Edrington's monter där jag provade Highland Park The Dark. Den var tyvärr lite av en besvikelse. Tyckte den var lite tunn och något saknades, som jag dessvärre inte kan sätta fingret på. Här provade jag också Macallan Rare Cask. En enastående bra whisky måste jag säga.


En fantastiskt bra whisky.

Smögen Whisky blev nästa anhalt denna dag, och här provades nya buteljeringen Barrique. Jag är ju mycket förtjust i whiskyn som Pär Caldenby och kompani producerar på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand. Den här är inget undantag utan det är ännu en mycket kraftfull, rökig whisky med stor karaktär och med Smögens typiska särdrag.

Dagens bästa whisky blev till slut en...Highland Park ! Det såg en ju inte komma, faktiskt. Det handlar om en single cask som Marjana-Maja Kozul på Bishops Arms köpt in. Finns endast att köpa på BA samt att den kommer att erbjudas till ett antal av dess medlemmar som beställninsgsvara på Systembolaget. En enastående whisky som sopade banan med allt den här eftermiddagen.


Wow, säger jag bara !
Highland Park Single Cask
Bishop William The Old 63.1%.

Ännu en mycket bra genomförd mässa. Jag har sagt det några gånger innan, och det tål att upprepas - Malmö har en av de bästa mässorna i Sverige.