Amrut Naarangi 50%

Den senaste whiskyn från Amrut, "Naarangi", har fått sitt namn från det hindiska ordet Naarangi som betyder apelsin. Det är den första single malt whiskyn i världen någonsin som lanseras som whisky med apelsinsmak. När denna information kom ut så upprörde det väldigt många i whiskyvärlden. Det är ju inte tillåtet att tillsätta något till whisky, eller hur? Det ska bara vara mältat korn, jäst och vatten. Enligt EU-regler för maltwhisky så är det nämligen inte tillåtet att lägga till något till en whisky, det diskvalificerar den då från att kallas whisky. Amrut har dock hitat en ny lösning för att skapa Naarangi som uppfyller alla EU: s riktlinjer.

Amrut tog helt sonika sherryfat, fyllde faten med olorososherry och apelsinskal. Detta fick sedan ligga i tre år, därefter hällde de bort allt, och fyllde sedan på med treårig whisky. Denna whisky fick sedan ligga i faten i tre år. Detta betyder att Amrut Naarangi är en sexårig whisky.

Whiskyn buteljerades i december 2014 och lanserades i en mycket begränsad upplaga bestående av 900 flaskor (Amrut skriver i sin pressrelase: "a first release" av 900 flaskor, så det kan möjligen komma fler längre fram).

Doft: En riktig fruktbomb möter näsan direkt! Mango, citrus och ananas. På djupet kanel, fikon, russin och även lite aningar av vanilj och honung. Apelsin då? tänker ni kanske...
Nja, inte särsikilt utmärkande vid första sniffen, kan jag inte påstå. Vid tillsättande av lite vatten dyker det däremot upp lite svaga toner av apelsin, på ett mycket sofistikerat sätt. Snyggt, måste jag verkligen säga. Jag hade nog väntat mig mer av just apelsin.
22/25

Smak: Mycket frukt, riktigt mycket. Russin och peppar varvat med julkryddor och lite brända nötter. Med vatten: torkad frukt och lite söta bär i en bra symbios. Mer pepprighet och "hetare" smak med vatten.
23/25

Eftersmak: Fruktig med massor av kryddor: peppar, nejlika och även en antydan till chili. Med vatten: ännu mera av det fruktiga och kryddiga. Vid en viss punkt vid vattningen dyker det upp apelsin som ett mycket trevligt inslag. Kanske just det som var meningen, att vid en viss punkt ska de dyka upp, apelsintonerna alltså...
23/25

Helhetsintryck: Ännu en glimrande whisky från Amrut Distilleries!
23/25

Betyget blir 91/100

Denna whiskyn provades 2015-07-16