Highland Queen Majesty 40%

Highland Queen är en blended whisky producerad och buteljerad i Skottland sedan omkring 1893. Den fick sitt namn av att en av de som började göra den, Alexander Muir of Leith, hade kontakt med Maria Stuart, som även gick under namnet Mary Queen of Scots. Blandningen i HQ består av 30-35% maltwhisky, mestadels Glen Moray Whisky.

I slutet av 1970-talet var Highland Queen representerad på samtliga av världens marknader där skotsk whisky fick säljas, så även i Sverige där den funnits sedan åtminstone 1920-talet. Vid 1990-talets mitt valde ägarna att fokusera på singelmalt och Highland Queen drogs tillbaka. Nu är den tillbaka på Systembolaget.

Det är även ett antal maltwhiskysorter som finns i beställningssortimentet. Det här är en av dessa.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: En lätt, sval doft med inslag av sommarblomster och ek. Citrus, lite tropiska frukter och en svag antydan av mandelspån och flingor samt en gnutta kryddighet, främst peppar, på djupet.

Smak: Tropiska frukter, muscavadosocker, vanilj och kola. Lite kaffetoner dyker upp också. En kryddig finish med peppar och en trevlig sälta varvat med mycket tydliga, mjuka ektanniner.

Eftersmak: Mediumlång med kryddiga toner.

Helhetsintryck: Det här är en lättdrucken, prisvärd single malt. Släpps den 9 juni på Systembolaget. Artikelnummer 85859. Priset är 409 kronor.

Tack till Tina på Clydesdale för varuprov.

Den här whiskyn provades 2017-06-07