Fru Ordförande har ordet...

Av: Tiina Berg

Det kom en trevlig förfrågan från Johan - Skulle du vilja vara gästskrivare på min blogg? Kära nån tänkte jag, vilken fin ära men också en pirrig utmaning, men jag gör ett försök...

Vem är jag då? Jag heter Tiina Berg och bor tillsammans med min man Anders i Linköping. Vi är båda intresserade av whisky och det är extra roligt att ha det intresset tillsammans. Mitt whiskyintresse kan man väl säga började med Irish Coffee, vilket jag fortfarande tycker om mycket, till att utveckla sig till att dricka kaffe och whisky var för sig.

I mitt whiskyintresse är smak och upplevelsen min grund. Jag har noterat att ju mer whisky jag provar desto bredare blir mina smakreferenser. Jag väljer ofta whisky efter vad jag är sugen på vid just det tillfället, och vilka härliga tillfällen det har uppstått ibland. Jag tänker till exempel på en kall vinterdag, hade jobbat över en lördag och vi skulle bort på middag direkt efter jobbet. Anders skulle möta mig på vägen och vi skulle promenera en bit till våra vänner. Det var kallt, jag var lite trött och frusen och det var långt att gå. Efter en stund stannar Anders och plockar fram fickpluntan och bjuder på en slurk, och DET mina vänner var den godaste whiskyn jag smakat. Vad det var för whisky? Jag har ingen aning. Det var tillfället som gjorde hela smakupplevelsen. Visst är det sådana tillfällen som vi alla har upplevt och värdesätter?

Jag vill gärna berätta om ytterligare tillfällen som jag uppskattar när det gäller ämnet whiskyintresse och upplevelser.

Jag tror nämligen att jag har det bästa av uppdrag. Jag är nämligen ordförande för ett gäng intresserade, nyfikna, roliga, smakkunniga och jag skulle även säga njutare. Sen att det är 120 kvinnor, gör det ännu mera speciellt. Vår förening heter Whisky Lassies och håller till i Linköping sedan 11 år. Föreningen startade 2003 av fem kvinnor som gillade whisky och ville prova det tillsammans med andra likasinnade. Vi är nu 120, och om vi hade möjlighet, skulle vi kunna vara ytterligare 40, så många står nämligen på vår väntelista.

Vi har haft förmånen att ha många duktiga och intressanta provningsledare/gäster under de här åren. De har delat med sig av sin entusiasm och kunskap. Det som jag uppskattar så mycket är den öppna stämning som är under provningarna men även att dela upplevelsen tillsammans. Och det är tack vare att vi är så olika i vårt intresse för whisky, en del av oss tycker det är spännande med fatlagringar, årgångar, destilleriers uppbyggnad med mera, och en del tycker bara att det är gott... eller inte. Det finns inga pekpinnar, regler eller annat som hindrar oss i vår upplevelse och det delas friskt av synpunkter/upptäckter i lokalen. Får man som jag även förmånen att själv hålla i en av provningarna för dessa underbara tjejer, dela med mig av mina upplevelser tillsammans med några av mina favoritsorter av whisky. och sen bara gå runt bland borden och insupa deras upplevelser, då är man en lycklig fru Ordförande.

Jag tror det har framkommit i min berättelse att jag gärna delar en dram tillsammans med någon eller några. Jag tycker om att diskutera och hitta smaker tillsammans. Jag kan nästa säga att jag är en samlare av whiskyupplevelser. Det behöver inte bara vara fysiska tillfällen så som vid stora/små provningar. Det kan vara att dela en dram tillsammans med whiskyvänner på Facebook, möten som uppstår vid resor, mässor eller i whiskybaren. Jag ler lite när jag skriver detta och tänker på de härliga möten och whiskyupplevelser jag har upplevt och som jag kommer att få uppleva.

Det här var lite tankar ifrån mig och jag önskar er alla många härliga whiskyupplevelser.

© All text och samtliga bilder tillhör Tiina Berg.