Besök på Hotel Skansen 19-21/4 2014

30.04.2014 08:39

Whiskynördens besök på Hotel Skansen
19-21/4 2014

Historik
Marken som omgärdar Hotel Skansen är ett gammalt befästningsverk, kallat "Kråkerkärs Skans", därav namnet "Hotel Skansen" som togs år 1901.

Befästningen uppfördes 1643 för att försvara oss mot danskarna, som ansåg sig behöva denna plats för att oberoende av väder och vind kunna anfalla handelsstaden Kalmar. Dessa planer gick om intet för dem. Huvudbyggnaden uppfördes 1811 som ersättning för den gamla tingshusbyggnaden som brann ner på grund av ett blixtnedslag samma år. Byggmästare var Sandell från Torslunda. Första större renoveringen utfördes 1841. Villan som ligger bredvid Skansen, som idag används som hotellannex och konferensbyggnad är från 1700-talet och var Färjestadens handels och brännvinsbod under lång tid. Mellan brännvinsboden och tingshuset låg det gamla gästgiveriet som brann ner vid 1900-talets början. De dubbla entrédörrar som idag finns på plats i villa-annexet satt ursprungligen i det gamla tingshuset.

Många krögare har passerat revy sedan starten 1796 och en kort historik återfinns som en tavla i salongen. Stefan Norén köpte Hotel Skansen 1984. Det arrenderades ut mellan 1984-88. Den 1 november 1988 upphörde arrendet, och den 1:a januari 1989 tog Stefan Norén över driften av Hotel Skansen.

Då fanns det 34 hotellrum och inget med privat dusch eller WC. Det fanns bara 2 badrum till samtliga rum, ett på våning 3 och ett i källaren. Hotellet och dess byggnader var i dåligt skick. Vi startade direkt att modernisera byggnaderna. I maj 1985 invigdes de första 12 rummen med dusch och WC, och man kan säga att renovering och byggnadsarbeten pågått kontinuerligt sedan dess. År 2000 återuppfördes en kopia av den gamla klockstapeln. Klockan gjöts denna gång av Lindstedts Gelbgjuteri i Strandskogen.

Sedan maj 2006 finns det i anslutning till hotellet en modern och mycket populär SPA-avdelning. Denna byggnad är en nästan exakt kopia av den gamla tingshusbyggnaden, vissa justeringar på bland annat bredden och längden har gjorts för att det skulle bli riktigt bra.

Idag är Skansen en toppmodern anläggning i bästa skick med hög teknisk standard. Hela familjen Norén är idag involverad i driften av Skansen.

Källa: Stefan Norén, Krögare Hotel Skansen  
 
Hotel Skansen har förmodligen Sveriges största whiskykällare.
Jag möter upp den mycket sympatiska och trevliga krögaren Stefan Norén i foajén på hotellet vid tio på förmiddagen. Efter en kort presentation beger vi oss ner i den omtalade whiskykällaren. Vid en första anblick tappar jag andan en kort sekund. Här nere är det verkligen ett mecka för whiskyälskare. Glasskåp efter glasskåp med överfulla hyllor med whisky från världens alla hörn möter mig. Här nere är det ett behagligt lugn med svag belysning och inbjudande Chesterfield-soffor. Det är en riktigt smakfull och elegant inredning som jag tycker mycket om. Vi sätter oss i sofforna och börjar prata. 

Hur kom du på idén att inleda skapandet av denna imponerande whiskysamling?
Stefan: Jag har varit krögare i 43 år och egentligen började jag med vin. Whisky är dock något som alltid intresserat mig och man kan säga att intresset har vuxit efterhand. Vi får gå tillbaka till slutet av 90-talet för att förstå hur det hela hänger ihop. Då kom nämligen min mycket goda vän Dag Lennartsson (Dag är författare, whiskykonässör, kåsör och har skrivit böcker om whisky, golf och mat. Han har hållit över 350 whiskyprovningar. Egen anm.) på ett av sina besök till Hotel Skansen. Dag och jag har varit på många whiskyresor och haft mycket trevligt ihop. Han tyckte vid detta tillfälle att vi hade en imponerande whiskybar. Vi hade vid denna tidpunkt ungefär 35 olika sorters whisky i baren. Vad Dag inte visste då var att jag hade ungefär 350 sorter till i källaren, som just då inte var till allmänt beskådande. Nästa gång Dag kom på besök hade jag tagit upp och putsat av alla dessa flaskor så att han fick se dem. Gissa om han blev överraskad...
Dag informerade mig vid detta tillfälle om att det fanns en bar på söder i Stockholm som stoltserade med 412 olika sorters whisky i sitt sortiment. Jag åkte då nästan omedelbart iväg och inhandlade 200 olika sorters whisky att komplettera samlingen med. Nu hade vi alltså 550 olika sorters whisky att välja på...
Resten är, som man brukar säga, historia...

Idag har Hotel Skansen över 1100 olika sorters whisky i sitt sortiment.
Hotel Skansen är av förklarliga skäl ett aktat namn i whiskykretsar. De blev 2005 utsedda till Sveriges bästa whiskykrog av Svenska Whisky Förbundet. Detta var dessutom första gången utmärkelsen delades ut. År 2006 fick Hotel Skansen de prestigefyllda utmärkelserna "Icons of Whisky" samt "Great Whisky Bars of the World". Stefan Norén är naturligtvis mäkta stolt över detta.

En liten uppskattning på hur många besökare ni har per år där whiskytemat har varit det "centrala" temat, d.v.s klubbar, provningar eller liknande. Går det att göra en sådan uppskattning?
Stefan: Det är naturligtvis jättesvårt att avgöra. Vi kan dock troligtvis räkna med att vi har ungefär 200 provningar/år. Basprovning är vanligast, men det finns väldigt många olika variationer.

Någon provning som du har hållit i som är särskilt minnesvärd?
Stefan: Ja, det är genast en särskild jag kommer att tänka på. Det handlar om Bruichladdie destillerat 1972 som legat i fem olika bourbonfat på samma lager i 38 år. Vi buteljerade 1 flaska från varje fat till vår provning. Skillnaden mellan de olika flaskorna var påfallande stor. Det man kan konstatera med detta är att fatets påverkan på innehållet är mycket stor. Jag skulle uppskatta att fatets betydelse innebär cirka 70% av smakupplevelsen. Denna provningen är väldigt minnesvärd, avslutar Stefan.
 
Stefan Norén var desutom en av de drivande personerna bakom föreningen The Long Island Whisky Society. TLIWS bildades den 9 september 2004.
Du kan få buteljera din egen flaska på Hotel Skansen. Du får skriva ditt namn och dag för buteljeringen på flasketiketten.
 
Hur kom ni på idén med att kunna få en egen unik buteljering här på Hotel Skansen med sitt namn och dag för buteljeringen på flasketiketten?
Stefan: Låt mig inleda med att berätta att Highland Park Distillery var först i världen med detta. Efter det kom Glenfiddich Distillery. När jag var på besök på nyss nämnda Glenfiddich gick jag fram till fatet där man kunde tappa upp en egen butelj. Jag böjde mig ner och tittade under fatet för att se vem tillverkaren var. När jag fått fram den information jag behövde så visste jag vad som måste göras. När jag kom hem igen tog jag kontakt med Forsyths, som var tillverkare till faten. Jag beställde helt enkelt två stycken fat till Hotel Skansen och snart var vi igång...
2007 hade vi fått fram de första flaskorna för leverans. Då kunde man bara hämta ut det på Systembolaget i Färjestaden. Sedan cirka 3 år tillbaka är det rikstäckande leverans till samtliga Systembolag.
 

En svår fråga, kanske. Har du några egna favoriter?
Stefan: Ja, jag kan svara på det. Vi hade ett eget fat innan som nu tyvärr är slut. Det var Karuizawa 1988 59.3% buteljerad vid 19 års ålder. Det var en fantastisk whisky! En annan favorit är Edradour Caledonia 12 YO 46%.

Till sist måste jag naturligtvis nämna "världens äldsta och mest sällsynta japanska whisky" - Karuizawa Vintage 1960 Cask #5627 som finns på Hotel Skansen.
På Hotel Skansens hemsida står det så här om den:
Whiskyn är den dyraste produkten som någonsin lanserats i Systembolagets ordinarie eller tillfälliga exklusiva sortiment. Karuizawa var Japans minsta destilleri och grundades 1955 för att destillera whisky med The Macallan som förebild. Whiskyn från 1960 var den äldsta whiskyn som fanns kvar i lager. Både Stefan och Fredrik Norén har varit och besökt Japan och det lilla destilleriet samt jobbat med en hel del av dess produkter genom åren så klart. Totalt blev det 41 flaskor vid buteljeringen, och Sverige fick en tilldelning på 3 stycken flaskor. Att Sverige fick en tilldelning beror på det stora whiskyintresset och det stora kunnandet som finns bland konsumenterna. 2 av flaskorna lanserades på Systembolaget (Artikelnummer: 11959, Pris 136.900:- ) den 5 december 2013 via deras webbsida genom Cask Sweden och den 3:e finns som sagt i samlingen på Hotel Skansen, Öland.
Den var dessutom öronmärkt för just Hotel Skansen (Stefans anm.)

Källa: Hotel Skansen. Pressmeddelande den 21 november 2013


Efter en mycket trevlig och givande pratstund med Stefan denna vackra påskdag tackar jag för hans tid. Innan vi skiljs åt frågar Stefan om jag inte vill följa med ner i det allra heligaste...
Vad svarar man på det?

Väl nere så möts jag direkt av ljuvliga dofter. Här pågår det intressanta och spännande grejer, tänker jag. Vi är nu nämligen inne i rummet där familjen Norén har sina egna fat. Några av dessa har jag nämnt innan, jag syftar då på de båda fat som Stefan lät beställa från Forsyths i Skottland. Stefan beskriver lite kortfattat hur processen går till när de ska få fram sin "egen" whisky.

Ett av de nyaste faten är av ungersk ek som är rostad inuti. I fatet som rymmer 26 liter har det legat lagrat kraftigt rött vin från Sydafrika i 60 dagar. I fatet ligger det just nu råsprit från Chichibu, Japan med en ungefärlig procenthalt på 64-65%. (Denna information fick jag av Fredrik Norén. Egen anm.)

Innan vi lämnar källaren får jag en gåva av Stefan. Han tappar upp en liten flaska ur eget fat av Campbeltown Single Cask/Rum Cask/49.6%/Year Casked 1992/Date Bottled 2074 2014 av S.Norén. Mycket trevligt, tycker jag och tackar ödmjukast.
 
På annandagen får jag också en liten pratstund med platschefen Fredrik Norén, som delar sin fars passion för whisky. Jag är nämligen lite nyfiken på de mest exklusiva sorterna som Hotel Skansen har i sin ägo. Vi beger oss ner i källaren igen...

Fredrik nämner några stycken whisky i sortimentet som "sticker ut" lite extra:
•Strathisla Greatly Aged 1953
•Laphroaig 40 YO
•Bowmore Fino Cask 1964
•Glenmorangie Pride
Efter detta tar Fredrik fram en mycket speciell flaska. Utan etikett och oerhört sliten med ett väldigt oanseligt yttre. Han tar av korken och ställer fram flaskan på bordet framför mig. Fredrik uppmanar mig sedan att dofta på innehållet...

Den första förnimmelsen jag får är gamla stövlar som legat i en källare, länge, länge...
Lite svag rök och något som känns nästan dött eller åt det hållet är också det som ploppar upp i skallen.

Fredrik själv tycker att innehållet i flaskan doftar unket och inte särskilt inbjudande. När han sen berättar att det som finns i flaskan är 107 år gammalt så faller en del intryck på plats.

Fredrik berättar därefter historien om den s.k "vrakwhiskyn". Så här var det:
Fartyget SS Wallachia lämnar Skottland den 29 september 1895 och efter ett par kilometer till havs kolliderar det med den norska ångaren Flos och går på grund i Firth of Clyde. Med i djupet följde en massa Robert Brown Specially Selected Very Old Scotch Whisky. Lasten bärgades 2002 av sportdykare. Thomas Kuuttanen (som är en av Sveriges mest kända Master Blenders med framstående whisky, likör, gin, vodka och akvavit i sin portfölj. Egen anm.) på Symposion fick nys om detta och tvekade inte en sekund. Han finansierade projektet att bärga den dyrbara lasten.

En av dessa flaskor finns alltså numera på Hotel Skansen och vill du prova den så får du hosta upp 3 500 spänn för en centiliter...

Vi hade en mycket trevlig vistelse på Hotel Skansen och jag rekommenderar verkligen ett besök, och det inte enbart för whiskyns skull. Det är en väldigt fin anläggning, och personalen är fantastiskt trevlig och mycket måna om sina gästers välbefinnande.

Vid pennan Whiskynörden Johan Borgemo
22/4 2014