Provning Alvesta Whiskysällskap
12 oktober 2018

Fredagen den 12 oktober var Patrik Bruckner från Scotch Malt Whisky Society, Sweden inbjuden till Alvesta. Jag och många med mig var väldigt förväntansfulla inför denna provning. Det jag har provat hittills från SMWS har hållit mycket, mycket hög klass. Det som är extra anmärkningsvärt är att deras buteljeringar dessutom ofta kommer med en inte alltför dyr prislapp. Snarare tvärtom faktiskt förvänansvärt bra priser, måste jag säga. Det släpps ju naturligtvis en och annan dyrare whisky även från SMWS, men överlag har de mycket bra priser på sina buteljeringar. Det är som alla vet ingen billig "hobby" det här med whisky...

The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) grundades i Edinburgh 1983 och är en medlemsorganisation som buteljerar och säljer bland annat whisky. De köper fat från olika delar av världen, buteljerar dem och säljer exklusivt till sina medlemmar. Buteljeringarna väljs ut av en testpanel som består av utvalda Society- representanter, personer som är direkt involverade i destilleringsbranchen samt ett antal andra kvalificerade whiskypersoner. Det är också dessa personer som ger varje buteljering ett namn samt doft- och smaknoter. Det är oftast mycket fantasifulla och påhittiga namn som t.e.x. 'Burning scarecrows by the sea' eller 'Beauty and the Beast'. Eftersom det är single cask-utgåvor, så är det oftast ett ganska litet antal flaskor i varje utgåva.

Buteljeringarna från SMWS har aldrig namnet på destilleriet tryckt på etiketten, utan de har istället en tvådelad sifferkod där första delen står för vilket destilleri whiskyn kommer från och den andra delen för vilket fat whiskyn är ifrån. SMWS har inte bara buteljerat maltwhisky utan även bland annat bourbon, då med prefixet B.

Här kan ni se alla de olika buteljeringskoderna:
SMWS Koder

Patrik inleder med att berätta lite om SMWS, dess bakgrund och sådant som ni kan se här ovan. Patrik är lättsam och drivande, och mycket snart har han fått med sig kvällens deltagare. Det diskuteras vitt och brett om denna ädla dryck som vi alla tycker så mycket om, och det ska mycket snart visa sig att just kvällens buteljeringar håller en otroligt hög och jämn klass. Längst ner efter rapporten kommer en liten intervju med Patrik.

Sju stycken whiskies provades denna afton, och det var följande:


Kvällens lina.

Glas 1) 63.46 A Walk In The Park. De första två siffrorna betyder att detta är en Glentauchers. Destillerad 2007 och buteljerad 2017. Alltså 10 år gammal och med en ABV på 59.4%. Totalt 206 flaskor. Här var det tutti frutti och smågodis för hela slanten. Fantastiskt mjuk och fin whisky, och då ska vi komma ihåg att ABV ligger på nästan 60%. Kvällens trea.
22 röster.

Glas 2) 9.147 Cocktails In A Coalmine. En 21-årig Glen Grant destillerad 1996 och buteljerad 2017. ABV ligger på 60.5%. Totalt 225 flaskor. Fruktig och mycket lättdrucken whisky. Kvällens vinnare.
27 röster.


Vinnaren i kväll.

Glas 3) 7.178 Swaying Palm Trees At Sunset. En 12-årig Longmorn destillerad 2004 och buteljerad 2016. ABV 60.1%. Totalt 160 flaskor. Mycket bourbontoner i denna. Nötter, vanilj, gräddkola och marshmallows.
16 röster.

Glas 4) 35.215 Juicy Figs And Gummy Sweets. Sifferkoden 35 talar om att detta är en Glen Moray. Destillerad 2001 och buteljerad sexton år senare 2017. ABV 58.3%. Totalt 554 flaskor. En äkta "sherrybomb" med russin, fikon, dadlar, mörk choklad och lite gummi. Lite spridda åsikter om denna. Jag gillade den skarpt.
15 röster.

Glas 5) 37.104 Admiring Art From An Old Leather Armchair. En Cragganmore destillerad 1987 och buteljerad 2017. Med sina 30 år på fat kvällens äldsta whisky. ABV 55.9%. Mycket elegant och "laid back" whisky. Läder, cigarr och fin choklad i tonen. Kvällens tvåa.
24 röster.

Glas 6) 42.44 Winter Warmer. Siffran 42 talar om att detta är en Ledaig. Destillerad 2008 och buteljerad 2017, och således 9 år gammal. ABV 58.5%. Totalt 323 flaskor. Ganska rökig och skitig i tonen med inslag av bacon, smör och lite tvål (tyvärr). Mina tankar gick åt anCnoc, men det var ju fel. Också denna var det lite spridda åsikter om. Jag var inte så förtjust i den.
15 röster.

Glas 7) PTM.M01 Peat Faerie. Detta är faktiskt en blended malt. ABV 50%. Destillerad 2007 och buteljerad 10 år senare. Totalt 2 948 flaskor. Ingen dålig whisky alls. Dock kvällens förlorare med endast 2 röster. Säger egentligen ingenting, möjligen att resten av spriten i kväll höll extremt hög klass och någon måste ju vara "sämst". En fruktig och mustig whisky som i detta sällskap fick "bita i gräset".
2 röster.


Nästan fullsatt denna fredag.


Diskussioner om whiskyn uppstod såklart.


Koncentration...

En fantastiskt bra genomförd provning med exceptionellt bra whisky. Den åsikten delade jag med alla denna afton. Att whisky nummer sju inte fick mer än två röster sammanfattar kanske trots allt precis hela kvällen. När som helst i ett annat sammanhang hade ingen "ratat" denna whiskyn. I kväll blev vi dock tvungna, eftersom resten av spriten höll sådan ruskigt hög och jämn kvalitet. Det är bara att lyfta på hatten för de som väljer fat på SMWS. Ett tufft jobb, men någon måste göra det.

Nu följer en kort intervju med Patrik Bruckner. Väl mött till nästa gång !

Hur och när började ditt intresse för whisky?
Intresset växte fram under 90-talet..inte minst tack vare Six Classic Malts lådan. Jag och en kompis delade på flaskorna och jämförde vilka smaker och dofter vi kunde känna. En spontan 'whiskyprovning' som öppnade nya vägar.

Hur och när blev du involverad i whiskybranschen?
Troligtvis första Göteborgsmässan. Svenska Eldvatten behövde folk i montern och Peter och Tommy är ju mina kompisar.

Vad är det bästa med jobbet som Brand Ambassador för SMWS?
Att få träffa likasinnade och intresserade människor som delar min/vår passion för allt som whisky innebär! Att få smaka världens bästa whisky...såklart.

Någon egen favorit av SMWS:s buteljeringar?
Årets favorit hittills måste bli 3.307 A journey into joy*. Wow-faktor över hela linjen.


Favoriten i år.

Slutligen, har du några råd om whisky som du skulle vilja delge mina läsare?
Var nyfiken och prova olika typer / sorter av dryck! Det finns så mycket gott.

* A journey into joy är en 20-årig Bowmore (Feis Ile 2018), som är destillerad 1997 och buteljerad 2017. ABV på 55.9%, och totalt buteljerades 564 flaskor.