Compass Box Ethereal 49%
Limited Edition

Med John Glaser i spetsen har Compass Box tagit ett nacksving på branschen och utmanat både konventioner och regler. Särskilt positiva tongångar i branschen har det varit över den transparens som är utmärkande för Compass Box. De talar gärna om vilka destillerier de komponerat sina blandningar av, för blandningar är det nästan alltid tal om. Det är en del av Compass Box speciella kännetecken. Den 3 mars släpptes Compass Box Ethereal Limited Edition.

Den består av maltwhisky från följande destillerier: Old Pulteney (43,3%), Miltonduff (17,4%) samt Ardbeg och Caol Ila (39,3%). Den yngsta whiskyn är 17 år och den äldsta är 26 år. Recharred and refill American oak-barrels och hogsheads. Ingen kylfiltrering och inga tillsatser. Buteljerad vid 49%.

Doft: Påtagligt rökig ton, och jag tycker att det känns som att den har mycket Ardbeg i blandningen. Vidare finner jag citrusfrukter, sjögräs, pistagemandel, toffee och fruktkaka.

Smak: Oljig och ganska fet i munnen. Gröna äpplen, tropiska frukter och kanel. Vitpeppar, bittermandel och citrus i eftersmaken som är lång och behaglig. Den är påtagligt rökig även i smaken.

Sammanfattning: Ännu en strålande bra whisky från Compass Box.

Publicerat 2022-03-09