Longrow 16 YO
Chardonnay Single Cask
for Sweden 54.6%

  

Mycket intressant detta med lagring på Chardonnayfat. Först har den varit lagrad 7 år på ett first fill Bourbonfat och sedan 9 år på ett fat som tidigare innehållit Chardonnay-vin. Dessutom släpptes den enbart på den svenska marknaden. Det är ju extra häftigt, naturligtvis. En exklusiv 16-årig Longrow Single Cask för Sverige. Det låter ju onekligen mycket trevligt. 378 buteljer kom hit av totalt 380. Destillerad i oktober 2001 och buteljerad i mars 2018. Spännande, och mig veterligen har jag inte provat någon whisky innan som varit lagrad på Chardonnayfat. Det ska bli riktigt intressant att se hur de har lyckats med den här whiskyn.

Systembolaget artikelnummer 1103. Pris 1 297 kronor.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Fantastisk whisky.

Doft: Inledningsvis lite lätt rök samt en jordig/torvig ton med en mycket bra balanserad sälta. Den har inslag av mandel, vanilj och druvor. Efter en stund i glaset dyker det upp röda bär och en försiktig, fin ton av lakrits som känns mycket trevlig och inbjudande. Det känns som att det är en ytterst bra balans mellan faten, och varken bourbon eller chardonnayfatet tar på något sätt överhanden. Från bourbonfatet typiska inslag av förut nämnda mandel och vanilj. Lagring på Chardonnayfat har jag som sagt ingen erfarenhet av, men de röda bären, lakrits och druvorna bör ju delvis komma från det, naturligtvis. Sedan är det ju såklart så att de två faten tillsammans har påverkat den färdiga whiskyn.

Smak: Oerhört salt till en början.Verkligen salt! Övergår efter 7-8 sekunder i toner av lakrits och citrus. Sedan kommer röken med det där torviga/jordiga jag kände i doften. Lite krämig vanilj samt en touch av de där röda bären återfinns även i smaken.

Eftersmak: En lätt rökig svans med toner av mandel och citrus. Riktigt lång och behaglig eftersmak.

Helhetsintryck: En fantastiskt välbalanserad och bra whisky. Extra kul att den dessutom är "öronmärkt" för den svenska marknaden.

Tack till Symposion för varuprov.

Den här whiskyn provades 2018-09-20