Old Pulteney 19 YO
Single Cask #1522 58.4%

Old Pulteney är det nordligast belägna destilleriet på det skotska fastlandet. Pulteney ligger i fiskestaden Wick, och ägs av Inver House. Old Pulteney är deras storsäljare tillsammans med Speyburn.
 

Old Pulteney 19 YO Single Cask #1522 är lagrad på bourbonfat, och buteljerad juni 2017. Normalt sett bara tillgänglig på destilleriet. Priset på diverse siter ligger just nu på cirka 350-375 pund (≈ 3 500-4 000 kronor).

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Nog är det omisskännligt en Old Pulteney i glaset. Jag älskar deras bourbonlagrade whiskies. Finfin fatkaräktär med inslag av kryddig vanilj, williamspäron, honung och citrusfrukter. Tycker också att den har en ytterst trevlig ton av gräddkola. Mer kryddor finner jag dessutom på djupet, och den känns verkligen inbjudande och inger stora förhoppningar.

Smak: Mycket vanilj till en början, som övergår i en rejäl skopa kryddor (peppar och nästan lite åt chili). Päronen återkommer också i smaken tillsammans med citrusskal, honung och mjuk kola. Lite vatten lockar fram en rejäl dos sötma. Nästan överraskande mycket, faktiskt.

Eftersmak: Kryddig och ganska het, men samtidigt mjuk och ytterst njutbar. Kola, päron och mandel i e-smaken.
 

Helhetsintryck: En mycket bra Old Pulteney som höll ihop på ett bra sätt, och som kändes väldigt homogen och välbalanserad.

Tack till Thomas Johansson för smakprovet.

Den här whiskyn provades 2017-08-22