Old Pulteney
Ambassador’s Cask 1997 53.4%

 Detta är fatet som whiskyprofilerna David Tjeder och Frida Birkehede valde när de var ambassadörer för Allt om Whisky och fick åka till Skottland och besöka Old Pulteney Distillery

En single cask, first-fill bourbon barrel, fat nummer 1085/1997. Fatet gav totalt 260 buteljer.


Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Mycket fruktig.

Smakrikedom
Fyllig och frisk med många lager.

Mångfacetterad
Ja, det tycker jag.

Rekommendationsskala/Bedömning
Fantastisk whisky!

Doft: Mycket mandel och päron i inledningen. På djupet hittar jag citrus, kiwi och gröna hårda äpplen. Mycket frisk och verkligen fräsch i tonen. Känns homogen och välbalanserad.

Smak: Wow. Detta är riktigt bra. Oljig och mjuk, nästan smörig i munnen. Mycket fruktig smak med inslag av mandarin, apelsin och en aning citrus. På djupet mandel, chokladkola och lite torrostade jordnötter. Lite, lite vatten samtidigt som den får stå ett litet tag, lyfter den ett par snäpp.

Eftersmak: Fruktig eftersmak som efter ett tag övergår i mer mandel -och kolatoner. Lång och frisk i avslutet som är riktigt bra.

Helhetsintryck: En av de bästa jag provat på länge. Håller hela vägen, ända från den fantastiskt trevliga och inbjudande doften till den långa mycket behagliga eftersmaken. Känns otroligt fräsch och bjuder på många lager.

Bilden är lånad från David Tjeder / Tjeders whisky

Den här whiskyn provades 2015-10-19