The Glenlivet 17 YO
Single Cask #19911 55.4%

En single cask från Glenlivet brukar innebära otroligt bra whisky. De tidigare single cask whisky jag har provat från dem har varit fantastiskt bra (ni minns kanske Creag an Innean, Pittandich och Coupar Angus, tre strålande bra whiskies från destilleriet i regionen Speyside). Nu lanserar man två stycken single casks, en 17-åring (som släpptes på SB den 13 augusti, och tyvärr är slutsåld) samt en 18-åring (3 september). Bägge har legat på amerikanska bourbonfat och är individuellt numrerade. De är buteljerade vid fatstyrka och utan kylfiltrering. Först ut att prova blir 17-åringen.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Fantastisk whisky.

Doft: Gräddig, mycket rund och behaglig doft med inslag av vanilj, nötcreme, honung och spanska päron. Ganska tydlig ekton som känns lyxig på nåt sätt. Aningen blommig, men inte den där tunga, dova doften som det ibland kan vara, utan mer somrigt och fräscht. Otroligt välbalanserad och fin doft.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Kryddig inledningsvis, och det var faktiskt lite otippat. Sedan övergår det i vaniljsötma, de där spanska päronen finns här också samt en skopa citrusfrukter. Doften klår smaken med hästlängder. Jag upplever smaken som lite stökig och inte alls så balanserad som doften.

Eftersmak: Söt, honung. Citrusfrukterna hänger med i eftersmaken också.

Med vatten: Eken backar och de spanska päronen kliver framåt. Det dyker upp röda äpplen också i doften. Whiskyn har en helt annan approach nu. Lugnare, rundare och inte alls så kryddig i smaken utan mycket mer balanserad. Verkligen stor skillnad efter vattning.

Helhetsintryck: En sagolikt bra whisky som behöver vatten för att verkligen blomma ut. Det kan inte nog understrykas. Innan jag gav den lite vatten var jag aningen besviken, det måste jag faktiskt medge. Inte på doften, men på smaken.

Den här whiskyn provades 2020-08-22