The Old Speysider 27 YO 46.3%

Bilden är lånad från whiskybase.se

En single cask whisky från Svenska Eldvatten som legat på en bourbon hogshead i hela 27 år. ABV ligger på 46.3%. Destillerad 21 maj 1992 och buteljerad i oktober 2019. I Speyside finns ungefär hälften av alla Skottlands destillerier, så att försöka komma på vad just denna whiskyn härstammar ifrån är ju snudd på omöjligt om en inte är riktigt jäkla duktig på att sätta destillerier. Jag kommer naturligtvis ändå att försöka mig på en gissning. Det är ju liksom det som är en av tjusningarna med detta, tycker jag. Någon enstaka gång lyckas en på någon provning, mässa eller något annat event. Och det lika roligt varje gång man lyckas. Nu kör vi!

The Old Speysider 27 YO släpps på Systembolaget den 25/2. Priset landar på 2 495 kronor.

 Rökighet 
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
En fantastiskt bra whisky.

Doft: Massor av underbara bourbonfatstoner. Otroligt mångfacetterad med toner av williamspäron, gröna äpplen, vanilj, banan, mandelbiskvi, honung, nougat och kolasnören. Plopp! Helt plötsligt dyker det upp i skallen, de där rutorna av tofféfyllning ni vet som smälter i munnen. Så fantastiskt inbjudande i doften. Det bådar gott, detta!

Smak: Nötig, ganska söt smak med typiska bourbonfatstoner även i smaken. Den går hand i hand med doften, och det känns strålande och det är alltid mycket trevligt när det är så, tycker jag. Päron, mycket vanilj, ljus choklad, mandelmassa och med en gräddig, krämig smak.

Eftersmak: Lång med ett nötigt avslut. Äkta vaniljglass i finishen.

Helhetsintryck: En fantastiskt bra whisky. Bourbonfatslagrad whisky är absolut en favorit. Och när det är så här bra är det rent ljuvligt att få ta del av. En sagolikt bra, mogen och elegant whisky. Min gissning då? Vansinnigt svårt givetvis. Men det får bli Glen Moray.

Vatten? Nej, jag vågade inte vattna den...

Den här whiskyn provades 2020-02-04