Teeling Distillery är ett irländskt familjeägt destilleri. Familjen Teeling tillverkade whiskey i Dublin redan på 1700-talet men under nästan hela 1900-talet låg produktionen vilande. 2012 startade bröderna Jack och Stephen Teeling Whiskey Company och öppnade 2015 det första destilleriet i Dublin på över 125 år. Symbolen för varumärket, en fenix som stiger upp från en kruka symboliserar återupprättandet av whiskymärket Teeling.

Den 15/2 2023 satt jag med på en Zoom-provning, Teelings Pot Still Whiskey. Det provades fyra olika unika Pot Still Whiskyes under ledning av European Brand Ambassador Chris Hayes.

Single Pot Still 46%

Fattyper: Bourbon (25%), American Virgin Oak (25%), Sherry (50%).

Doft: Här hittar jag kanel, ingefära, vitpeppar och gröna frukter. Lite barrskog och vanilj kommer så småningom tillsammans med en lätt antydan till läder och en svag förnimmelse av sherryfaten.  

Smak: Ljus choklad, gula päron, vanilj, julkryddor och med en lite nötig finish.

Sammanfattning: En utmärkt instegswhiskey om man vill upptäcka och börja utforska Teeling. Hade möjligen önskat lite mer sherryfatsinfluenser, men det är en parentes i sammanhanget.

Wonders of Wood Series 1 50%

Fattyp: Virgin Chinkapin Oak.

Doft: Kolasnören, toffee, jordgubbar och Romerska Bågar. En härlig näsa som tilltalade mig mycket, verkligen.

Smak: Kola, mogen banan, ingefära och vaniljglass. Kakao och lite peppar i finishen.  Mycket god och den passade mig alldeles utmärkt.

Sammanfattning: En riktigt trevlig och god whiskey som jag gillade skarpt.

Wonders of Wood Series 2 50%

Fattyper: Virgin Portuguese Oak.

Doft: Lakrits, svarta vingummin, kryddpeppar och inlagda päron.

Smak: Mandelmassa, lakrits, honung och nötter. Kryddig finish med inslag av vanilj och örter.

Sammanfattning: En whiskey som inte riktigt tilltalade mig. Tycker att den var lite för spretig och jag blev inte riktigt kompis med den, tyvärr.

Distillery Exclusive Single Pot Still 59.3%

 

Fattyp: Bordeaux Red Wine.

Doft: Det första som dyker upp i doften är kardemumma och kryddnejlika. Här finns också en tydlig ton av granskott (något som i stort sett alla var överens om denna kväll den 15 februari). Jag tycker dessutom mig finna en antydan till röda vinbär.

Smak: Krämig och ganska "fet" smak med inslag av mogna röda bär, kardemumma och vitpeppar.

Lite vatten är inte fel i denna whiskeyn. Kardemumman och kryddnejlikan backar lite i doften och smaken blir fruktigare och lite rundare.

Sammanfattning: En annorlunda whiskey både doft -och smakmässigt. En spännande och intressant buteljering, och kul att ha fått prova.

 

Publicerat 2023-03-11